Wykonanie

Ten pilaw to specjalność
krajów Zatoki. Przepis pochodzi z Bahrajnu, tam podaje się go do najróżniejszego rodzaju kebabów i
owoców morza. Połączenie smaków jest dosyć niecodzienne i na pewno intrygujące - kwiatowy aromat
wody różanej,słodki
miód,
szafran,
kardamon i rozpływający się w ustach
maślany ryż. Wybuchowa mieszanka, która o dziwo smakuje bardzo dobrze. Dawno, dawno temu zanim jeszcze tamtejsi Arabowie dowiedzieli się, że śpią na workach pieniędzy i uwierzyli, że tak im już zostanie utrzymywali się z poławiania pereł. Ten pilaw miał być ulubionym daniem poławiaczy. Czy to prawda? Nie wiem...żadnego nie znam. Ale
czemu nie?Przepis lekko zmieniony.****************************************************************************Pearl divers pilafThis pilaf is a specialty of the Gulf countries . The recipe comes from Bahrain, where this kind of rice is served along to a
wide range of different kebabs and seafood. The combination of flavors is quite unusual and certainly intriguing -
floral aroma of rose water,sweet honey, saffron, cardamom and melting- in-your- mouth buttery rice. An explosive mixture that tastes surprisingly well. Long, long
time ago,before the Gulf Arabs learned that they had been sleeping on bags of
money and believed that it is not going to change their main job was pearl diving . The pilaf was supposed to be a favorite dish of pearl divers . Is this true? I do not know ... I do not know any of them. But why not?Recipe slightly changed.

czas przygotowania: 30 minutCzego potrzebujesz na 2 osoby?1 szkl
białego ryżu1 1/2 szkl
wody2 łyżki
wody różanej1 łyżka naturalnego
miodu lub
cukru1 spora łyżka
margaryny roślinnej lub
masła1/2 łyżeczki
szafranu, zgniecionego4 ziarenka
kardamonu, rozgniecione lub 1/2 łyżeczki zmielonego
kardamonusólCo teraz?1. W szklance wymieszaj
wodę różaną,
kardamon i
szafran. Daj im odpocząć.2.. W grubym garnku zalej
ryż wodą,
posól i gotuj na średnim pod przykryciem 10 minut. Od czasu do czasu mieszając.3.
Woda powinna wsiąknąć. Teraz dodaj
margarynę i
miód. Wymieszaj wszystko i na małym ogniu praż kolejne 10 minut. Pod przykryciem4. Dodaj
wodę różaną,
szfran i
kardamon. Dokładnie wymieszaj i praż kolejne 10 minut lub do momentu, aż
ryż będzie miękki.5. Zostaw pilaw pod przykryciem na 5-10 min, żeby
ryż doszedł do siebie.

Pearl divers pilafpreparation
time : 30 minutesWhat do you need for 2 people ?1 cup of white rice1 1/2 cup water2 tablespoons rose water1 tbsp of natural honey or sugar1 large tablespoon
margarine or butter1/2 teaspoon saffron,crushed4 cardamom seeds, crushed or 1/2 teaspoon ground cardamomsaltNow what?1. In a cup, mix rose water,cardamom and saffron. Give them a break.2. In a heavy pot,
pour water over rice,salt and cook, covered, on medium fire for 10 minutes. Stir from
time to
time .3. Water should soak into rice after that
time. Now add the
margarine and honey. Mix everything and cook over a low heat for 10 minutes . covered4. Add rose water, cardamom and saffron .Mix thoroughly and cook another 10 minutes or until rice is tender .5. Leave pilaf, covered, for 5-10 minutes so the rice rest a little bit.