ßßß
Ten pilaw to specjalność krajów Zatoki. Przepis pochodzi z Bahrajnu, tam podaje się go do najróżniejszego rodzaju kebabów i owoców morza. Połączenie smaków jest dosyć niecodzienne i na pewno intrygujące - kwiatowy aromat wody różanej,słodki miód, szafran, kardamon i rozpływający się w ustach maślany ryż. Wybuchowa mieszanka, która o dziwo smakuje bardzo dobrze. Dawno, dawno temu zanim jeszcze tamtejsi Arabowie dowiedzieli się, że śpią na workach pieniędzy i uwierzyli, że tak im już zostanie utrzymywali się z poławiania pereł. Ten pilaw miał być ulubionym daniem poławiaczy. Czy to prawda? Nie wiem...żadnego nie znam. Ale czemu nie?Przepis lekko zmieniony.****************************************************************************Pearl divers pilafThis pilaf is a specialty of the Gulf countries . The recipe comes from Bahrain, where this kind of rice is served along to a wide range of different kebabs and seafood. The combination of flavors is quite unusual and certainly intriguing - floral aroma of rose water,sweet honey, saffron, cardamom and melting- in-your- mouth buttery rice. An explosive mixture that tastes surprisingly well. Long, long time ago,before the Gulf Arabs learned that they had been sleeping on bags of money and believed that it is not going to change their main job was pearl diving . The pilaf was supposed to be a favorite dish of pearl divers . Is this true? I do not know ... I do not know any of them. But why not?Recipe slightly changed.
czas przygotowania: 30 minutCzego potrzebujesz na 2 osoby?1 szkl białego ryżu1 1/2 szkl wody2 łyżki wody różanej1 łyżka naturalnego miodu lub cukru1 spora łyżka margaryny roślinnej lub masła1/2 łyżeczki szafranu, zgniecionego4 ziarenka kardamonu, rozgniecione lub 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonusólCo teraz?1. W szklance wymieszaj wodę różaną, kardamon i szafran. Daj im odpocząć.2.. W grubym garnku zalej ryż wodą, posól i gotuj na średnim pod przykryciem 10 minut. Od czasu do czasu mieszając.3. Woda powinna wsiąknąć. Teraz dodaj margarynę i miód. Wymieszaj wszystko i na małym ogniu praż kolejne 10 minut. Pod przykryciem4. Dodaj wodę różaną, szfran i kardamon. Dokładnie wymieszaj i praż kolejne 10 minut lub do momentu, aż ryż będzie miękki.5. Zostaw pilaw pod przykryciem na 5-10 min, żeby ryż doszedł do siebie.
Pearl divers pilafpreparation time : 30 minutesWhat do you need for 2 people ?1 cup of white rice1 1/2 cup water2 tablespoons rose water1 tbsp of natural honey or sugar1 large tablespoon margarine or butter1/2 teaspoon saffron,crushed4 cardamom seeds, crushed or 1/2 teaspoon ground cardamomsaltNow what?1. In a cup, mix rose water,cardamom and saffron. Give them a break.2. In a heavy pot,pour water over rice,salt and cook, covered, on medium fire for 10 minutes. Stir from time to time .3. Water should soak into rice after that time. Now add the margarine and honey. Mix everything and cook over a low heat for 10 minutes . covered4. Add rose water, cardamom and saffron .Mix thoroughly and cook another 10 minutes or until rice is tender .5. Leave pilaf, covered, for 5-10 minutes so the rice rest a little bit.