ßßß Cookit - przepis na 724. migdałowy pudding orkiszowy.

724. migdałowy pudding orkiszowy.

nazwa

Wykonanie

Nie jestem 'wielką fanką' tego typu puddingów, ale pomyślałam, że warto byłoby choć raz spróbować na śniadanie. Do jego wykonania użyłam kaszki orkiszowej, która swoją drogą smakuje mi o wiele bardziej niż manna. Połączyłam intensywny migdałowy smak, dzięki mleku jak i maśle z migdałów, z lekką nutą wanilii . Całość postanowiłam podać z jabłkiem karmelizowanym w słodkim waniliowo - truskawkowym miodzie . Był bardzo pyszny, ale nad wyglądem jeszcze musiałabym popracować ;)
migdałowo-waniliowy pudding z kaszki orkiszowej przełożony masłem migdałowym podany z karmelizowanym jabłkiem w miodzie waniliowo-truskawkowym
almond-vanilla pudding from 'spelt semolina' with almond butter served with caramelized apple in vanilla-strawberry honey
Składniki:
- 4 łyżki kaszki orkiszowej
- 1,5 szklanki mleka migdałowego
- łyżka masła migdałowego
- ziarnka z 1/2 laski wanilii
- opcjonalnie: łyżeczka syropu klonowego/z agawy/miodu
Szklankę mleka zagotować wraz z wanilią. W reszcie (tzn. 1/2 szkl.) dokładnie wymieszać kaszkę. Następnie dodać ją do gotującego się mleka i gotować do zgęstnienia. Przełożyć połowę masy do miseczki, na to nałożyć masło migdałowe i przykryć resztą masy. Można użyć też inne masła czy też po prostu orzechy. Całość pozostawić do ostygnięcia, a potem wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny lub najlepiej na całą noc. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nie wymażę niczego z mojego życia. Każda rzecz, każda najmniejsza rzecz doprowadziła mnie do tego, kim jestem teraz. Rzeczy piękne nauczyły mnie kochać życie. Rzeczy złe nauczyły mnie jak żyć.
Bob Marley
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/06/724-migdaowy-pudding-orkiszowy.html