Wykonanie
Nie jestem 'wielką fanką' tego typu
puddingów, ale pomyślałam, że warto byłoby choć raz spróbować na śniadanie. Do jego wykonania użyłam
kaszki orkiszowej, która swoją
drogą smakuje mi o wiele bardziej niż
manna. Połączyłam intensywny
migdałowy smak, dzięki
mleku jak i
maśle z
migdałów, z lekką nutą
wanilii . Całość postanowiłam podać z
jabłkiem karmelizowanym w słodkim
waniliowo -
truskawkowym miodzie . Był bardzo pyszny, ale nad wyglądem jeszcze musiałabym popracować ;)
migdałowo-
waniliowy pudding z
kaszki orkiszowej przełożony
masłem migdałowym podany z karmelizowanym
jabłkiem w miodzie
waniliowo-
truskawkowymalmond-vanilla
pudding from 'spelt semolina' with almond butter served with caramelized apple in vanilla-strawberry honey
Składniki:- 4 łyżki
kaszki orkiszowej- 1,5 szklanki
mleka migdałowego- łyżka
masła migdałowego- ziarnka z 1/2
laski wanilii- opcjonalnie: łyżeczka
syropu klonowego/z agawy/mioduSzklankę
mleka zagotować wraz z
wanilią. W reszcie (tzn. 1/2 szkl.) dokładnie wymieszać
kaszkę. Następnie dodać ją do gotującego się
mleka i gotować do zgęstnienia. Przełożyć połowę masy do miseczki, na to nałożyć
masło migdałowe i przykryć resztą masy. Można użyć też inne
masła czy też po prostu
orzechy. Całość pozostawić do ostygnięcia, a
potem wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny lub najlepiej na całą noc. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Nie wymażę niczego z mojego życia. Każda rzecz, każda najmniejsza rzecz doprowadziła mnie do tego, kim jestem teraz. Rzeczy piękne nauczyły mnie kochać życie. Rzeczy złe nauczyły mnie jak żyć.Bob Marley