Wykonanie
Bardzo lubię otwierać się na nowe smaki, choć owsiankowym maniakiem jestem, co zresztą można zauważyć ;) Dziś mam okazję wypróbować tapiokę . To mój pierwszy raz, także postanowiłam wybrać tradycyjny sposób jej podania - w formie
puddingu. Ugotowałam ją na
mleku z dodatkiem
wanilii . Natomiast podałam wraz z
jabłkiem smażonym w miodzie oraz
masłem orzechowym . Bardzo przyjemne dla podniebienia uczucie podczas zajadania się mięciutkimi, gęstymi kuleczkami. Jeśli kiedyś na nią natraficie to szczerze polecam włożyć do koszyka :)
waniliowa tapioka na
mleku z karmelizowanym
jabłkiem w miodzie oraz
masłem orzechowymvanilla tapioca
pudding with caramelized apple with honey and peanut butter
Składniki:sposób przygotowania podpatrzyłam u Martyny ;)- ok. 50-60g tapioki (5-6 łyżek)- szklanka i pół
mleka (lub
wody - 1:1)- łyżeczka
syropu klonowego lub innej
słodyczy- ziarnka z 1/2
laski waniliiTapiokę zalać na noc szklanką
mleka wraz z ziarnkami
wanilii. Rano dolać połowę szklanki oraz dodać
syrop. Gotować na średnim ogniu ok.15min. Uważać, by tapioka się nie przypaliła. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smaczna na ciepło jak i na zimno. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Wracając do wczorajszych przyjemności. Akurat miałam ochotę na proste, klasyczne połączenie. Zresztą wczoraj przede wszystkim szukałam prostoty, spokoju i odpoczynku. Jak nigdy, dzień spędziłam leniwie, w dobrym tego słowa znaczeniu. Naleśnikową sobotę uczciłam tak:
cynamonowe naleśniki orkiszowe z
bananowo-
daktylowym kremowym twarożkiemcinnamon spelt crepes with
banana-dates creamy cottege chesseMiłe j niedzieli! :)