ßßß Cookit - przepis na 652. niezwykły pudding. tapioka!

652. niezwykły pudding. tapioka!

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię otwierać się na nowe smaki, choć owsiankowym maniakiem jestem, co zresztą można zauważyć ;) Dziś mam okazję wypróbować tapiokę . To mój pierwszy raz, także postanowiłam wybrać tradycyjny sposób jej podania - w formie puddingu. Ugotowałam ją na mleku z dodatkiem wanilii . Natomiast podałam wraz z jabłkiem smażonym w miodzie oraz masłem orzechowym . Bardzo przyjemne dla podniebienia uczucie podczas zajadania się mięciutkimi, gęstymi kuleczkami. Jeśli kiedyś na nią natraficie to szczerze polecam włożyć do koszyka :)
waniliowa tapioka na mleku z karmelizowanym jabłkiem w miodzie oraz masłem orzechowym
vanilla tapioca pudding with caramelized apple with honey and peanut butter
Składniki:
sposób przygotowania podpatrzyłam u Martyny ;)
- ok. 50-60g tapioki (5-6 łyżek)
- szklanka i pół mleka (lub wody - 1:1)
- łyżeczka syropu klonowego lub innej słodyczy
- ziarnka z 1/2 laski wanilii
Tapiokę zalać na noc szklanką mleka wraz z ziarnkami wanilii. Rano dolać połowę szklanki oraz dodać syrop. Gotować na średnim ogniu ok.15min. Uważać, by tapioka się nie przypaliła. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smaczna na ciepło jak i na zimno. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Wracając do wczorajszych przyjemności. Akurat miałam ochotę na proste, klasyczne połączenie. Zresztą wczoraj przede wszystkim szukałam prostoty, spokoju i odpoczynku. Jak nigdy, dzień spędziłam leniwie, w dobrym tego słowa znaczeniu. Naleśnikową sobotę uczciłam tak:
cynamonowe naleśniki orkiszowe z bananowo-daktylowym kremowym twarożkiem
cinnamon spelt crepes with banana-dates creamy cottege chesse
Miłe j niedzieli! :)
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/04/652-niezwyky-pudding-tapioka.html