Wykonanie

Czy tylko mi
ryż na mleku przypomina dzieciństwo ? Pamiętam, że tata zawsze robił mi go z
jabłkami,
cynamonem, a po wyjęciu z piekarnika polewał
śmietaną....Trochę się rozmarzyłam : )Nie jest to może najszybsze śniadanie do przygotowania, ale na pewno warto poświęcić mu chwilę swojego czasu : ) Zapraszam !Składniki na dwie kokilki :1 torebka
ryżu białegoszkl.
mleka3/4 szkl.
wodysłodzidło ( u mnie 4 tabletki słodzika)połowa
bananaszczypta
cynamonupół łyżeczki
syropu klonowego

Do rondelka wlewamy
mleko i
wodę i dosypujemy
ryż (bez
torebki). Dodajemy słodzidło i
cynamon. Gotujemy do momentu, aż
ryż pochłonie cały płyn i będzie gęsty. Połowę
banana rozciskamy widelcem na "papkę" i dodajemy do już gęstego
ryżu. Gotowy
ryż przekładamy po równo do kokilek i polewamy kilkoma kroplami
syropu klonowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i zapiekamy około 15-20 min. Smacznego !