Wykonanie
Beza Pavlovej. Deser niezawodny. Zawsze smakuje nieziemsko. Tym razem w wersji mini, z
truskawkami i
bazyliowym sosem, z którego w żadnym wypadku nie rezygnujcie, bo on tutaj znakomicie dopełnia całości.Źródło: Tartine and Apron Strings .Składniki na 6 porcji:
Beza:4
białka, w temp. pokojowej1 szklanka przesianego
cukru pudru (3/4 + 1/4 szklanki)1 i 1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej1/2 łyżeczki
octuPiekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Na arkuszu papieru do pieczenia narysować sześć okręgów o średnicy 6 cm, zachowując odstępy. Ułożyć na blaszce do pieczenia.
Białka ubić na pianę przez ok. 4 minuty. Następnie, wciąż miksując, stopniowo dodawać 3/4 szklanki
cukru pudru i ubijać kolejne 3 minuty.Resztę
cukru pudru wymieszać z
mąką ziemniaczaną. Stopniowo dodawać mieszankę do
bezy, kontynuując ubijanie przez kolejne 2 minuty. Następnie dodać
ocet i miksować jeszcze przez 1 minutę.Łączny czas ubijania
bezy powinien trwać 10 minut.Za pomocą dwóch łyżek uformować z gotowej masy sześć mini bez.Piec przez 40 minut, nie otwierając w trakcie drzwiczek piekarnika.Wyłączyć piekarnik i pozostawić
bezy w środku przez kolejne 30 minut. Następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.
Bezy można przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej przez trzy dni.Sos
bazyliowy:2 garście świeżych listków
bazylii1/4 szklanki
syropu z agawy lub kukurydzianegoListki
bazylii zblanszować we wrzącej wodzie przez kilka sekund. Następnie zahartować w lodowatej wodzie. Osączyć na ręczniku papierowym.Tak przygotowaną
bazylię zblendować z
syropem. Zamknąć w szczelnym pojemniku i schować do lodówki przynajmniej na dwie godziny, by smaki się przegryzły.Sos
truskawkowy:8-10
truskawek, umytych i odszypułkowanych1 łyżka
cukruTruskawki podgrzać w rondlu z
cukrem do miękkości. Zblendować na purée. Wystudzić i schłodzić w lodówce.Krem
waniliowy:1 szklanka
śmietany kremówki1 łyżka
cukru pudruziarenka z połowy
laski wanilii lub 1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
waniliąŚmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder oraz
wanilię.Dodatkowo:ok. 250
truskawek, umytych, przekrojonych na pół, do dekoracji1/4 szklanki posiekanych
pistacjiBitą śmietanę wyłożyć na
bezy. Polać sosem
truskawkowym. Ułożyć
truskawki, polać sosem
bazyliowym i posypać
pistacjami.Gotowy deser przechowywać w lodówce.Życzę smacznego!