ßßß Cookit - przepis na Mini Pavlova z truskawkami i sosem bazyliowym

Mini Pavlova z truskawkami i sosem bazyliowym

nazwa

Wykonanie

Beza Pavlovej. Deser niezawodny. Zawsze smakuje nieziemsko. Tym razem w wersji mini, z truskawkami i bazyliowym sosem, z którego w żadnym wypadku nie rezygnujcie, bo on tutaj znakomicie dopełnia całości.
Źródło: Tartine and Apron Strings .
Składniki na 6 porcji:
Beza:
4 białka, w temp. pokojowej
1 szklanka przesianego cukru pudru (3/4 + 1/4 szklanki)
1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1/2 łyżeczki octu
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Na arkuszu papieru do pieczenia narysować sześć okręgów o średnicy 6 cm, zachowując odstępy. Ułożyć na blaszce do pieczenia.
Białka ubić na pianę przez ok. 4 minuty. Następnie, wciąż miksując, stopniowo dodawać 3/4 szklanki cukru pudru i ubijać kolejne 3 minuty.
Resztę cukru pudru wymieszać z mąką ziemniaczaną. Stopniowo dodawać mieszankę do bezy, kontynuując ubijanie przez kolejne 2 minuty. Następnie dodać ocet i miksować jeszcze przez 1 minutę.
Łączny czas ubijania bezy powinien trwać 10 minut.
Za pomocą dwóch łyżek uformować z gotowej masy sześć mini bez.
Piec przez 40 minut, nie otwierając w trakcie drzwiczek piekarnika.
Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy w środku przez kolejne 30 minut. Następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.
Bezy można przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej przez trzy dni.
Sos bazyliowy:
2 garście świeżych listków bazylii
1/4 szklanki syropu z agawy lub kukurydzianego
Listki bazylii zblanszować we wrzącej wodzie przez kilka sekund. Następnie zahartować w lodowatej wodzie. Osączyć na ręczniku papierowym.
Tak przygotowaną bazylię zblendować z syropem. Zamknąć w szczelnym pojemniku i schować do lodówki przynajmniej na dwie godziny, by smaki się przegryzły.
Sos truskawkowy:
8-10 truskawek, umytych i odszypułkowanych
1 łyżka cukru
Truskawki podgrzać w rondlu z cukrem do miękkości. Zblendować na purée. Wystudzić i schłodzić w lodówce.
Krem waniliowy:
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
ziarenka z połowy laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz wanilię.
Dodatkowo:
ok. 250 truskawek, umytych, przekrojonych na pół, do dekoracji
1/4 szklanki posiekanych pistacji
Bitą śmietanę wyłożyć na bezy. Polać sosem truskawkowym. Ułożyć truskawki, polać sosem bazyliowym i posypać pistacjami.
Gotowy deser przechowywać w lodówce.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/05/mini-pavlova-z-truskawkami-i-sosem.html