Wykonanie
Szparagi zapiekane z
pistacjami, podane z
fetą, dużą ilością świeżej
pietruszki, polane
sosem winegret z czerwonego
octu winnego i
miodu. Tak przygotowane znakomicie sprawdzą się w roli przystawki, jak również jako dodatek do obiadu.Źródło: Joy the Baker .Składniki na 2 porcje:1/2 kg
zielonych szparagów1/2 szklanki solonych
pistacji2 łyżki
oliwy z oliweksól (opcjonalnie)2 łyżki pokruszonej
fety2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiPiekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Szparagi umyć i odłamać końcówki, ok. 2,5 cm. Rozłożyć na blaszce tak, by nie zachodziły na siebie i suszyć w piekarniku przez ok. 5 minut.
Pistacje przesypać do foliowej
torebki i drobno pokruszyć, uderzając wałkiem. Jeżeli
pistacje nie są dostatecznie słone, odrobinę je posolić.
Szparagi wyjąć z piekarnika, skropić
oliwą z oliwek, rozłożyć jedną warstwą na blaszce i posypać obficie pokruszonymi
pistacjami. Piec 10-15 minut do miękkości. Ostudzić.
Winegret:2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
wody1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
octu winnego z
czerwonego wina1 łyżka
miodusólświeżo zmielony
czarny pieprzWszystkie składniki umieścić w niewielkim słoiczku. Zakręcić i energicznie potrząsnąć kilka
razy.Przed podaniem polać
szparagi dressingiem, posypać
serem feta oraz
natką pietruszki.Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych: