ßßß Cookit - przepis na Pieczone szparagi z pistacjami i fetą

Pieczone szparagi z pistacjami i fetą

nazwa

Wykonanie

Szparagi zapiekane z pistacjami, podane z fetą, dużą ilością świeżej pietruszki, polane sosem winegret z czerwonego octu winnego i miodu. Tak przygotowane znakomicie sprawdzą się w roli przystawki, jak również jako dodatek do obiadu.
Źródło: Joy the Baker .
Składniki na 2 porcje:
1/2 kg zielonych szparagów
1/2 szklanki solonych pistacji
2 łyżki oliwy z oliwek
sól (opcjonalnie)
2 łyżki pokruszonej fety
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Szparagi umyć i odłamać końcówki, ok. 2,5 cm. Rozłożyć na blaszce tak, by nie zachodziły na siebie i suszyć w piekarniku przez ok. 5 minut.
Pistacje przesypać do foliowej torebki i drobno pokruszyć, uderzając wałkiem. Jeżeli pistacje nie są dostatecznie słone, odrobinę je posolić.
Szparagi wyjąć z piekarnika, skropić oliwą z oliwek, rozłożyć jedną warstwą na blaszce i posypać obficie pokruszonymi pistacjami. Piec 10-15 minut do miękkości. Ostudzić.
Winegret:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
1 łyżka miodu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Wszystkie składniki umieścić w niewielkim słoiczku. Zakręcić i energicznie potrząsnąć kilka razy.
Przed podaniem polać szparagi dressingiem, posypać serem feta oraz natką pietruszki.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/04/pieczone-szparagi-z-pistacjami-i-feta.html