Wykonanie
100 g
sezamu, uprażonego na suchej patelni (trzeba ciągle mieszkać i bardzo uważać, by nie przypalić nasion, bo pasta wyjdzie gorzka)2 łyżki
oleju sezamowego, tłoczonego na zimnoszczypta
soli2-3 łyżki gorącej
wodyPrzestudzone nasiona
sezamu wrzucić do blendera lub młynka do
kawy i zmiksować na gładką masę. Dodać
olej,
sól i jeszcze raz zmiksować. Aby uzyskać rzadszą konsystencję, można dodać odrobinę ciepłej
wody i zmiksować do uzyskania gładkiej i kremowej pasty. Odstawić na bok.
Ciasteczka:70 g
mąki pszennej70 g
mąki pszennej pełnoziarnistej35 g mielonych
migdałów75 g
masła35 g
brązowego cukru35 g
cukru kryształu1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoszczypta
soli1-2 łyżki
wody100 g pasty tahiniPiekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.Oba rodzaje
mąki,
migdały,
masło, oba rodzaje
cukru oraz ekstrakt umieścić w misie malaksera. Zmiksować na masę przypominającą kruszonkę. Następnie dodać tahinę oraz
wodę i jeszcze raz zmiksować do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Uformować wałek.Odrywać po kawałku ciasta (u mnie po 20 g) i formować w dłoniach kule. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Lekko spłaszczyć, a następnie za pomocą kryształowego kieliszka odcisnąć wzór na powierzchni
ciastka. Delikatnie oderwać kieliszek.Piec przez 10-12 minut. Pozostawić do wystygnięcia.Życzę smacznego!




