ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z tahini (pastą sezamową)

Ciasteczka z tahini (pastą sezamową)

nazwa

Wykonanie

100 g sezamu, uprażonego na suchej patelni (trzeba ciągle mieszkać i bardzo uważać, by nie przypalić nasion, bo pasta wyjdzie gorzka)
2 łyżki oleju sezamowego, tłoczonego na zimno
szczypta soli
2-3 łyżki gorącej wody
Przestudzone nasiona sezamu wrzucić do blendera lub młynka do kawy i zmiksować na gładką masę. Dodać olej, sól i jeszcze raz zmiksować. Aby uzyskać rzadszą konsystencję, można dodać odrobinę ciepłej wody i zmiksować do uzyskania gładkiej i kremowej pasty. Odstawić na bok.
Ciasteczka:
70 g mąki pszennej
70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
35 g mielonych migdałów
75 g masła
35 g brązowego cukru
35 g cukru kryształu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
1-2 łyżki wody
100 g pasty tahini
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Oba rodzaje mąki, migdały, masło, oba rodzaje cukru oraz ekstrakt umieścić w misie malaksera. Zmiksować na masę przypominającą kruszonkę. Następnie dodać tahinę oraz wodę i jeszcze raz zmiksować do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Uformować wałek.
Odrywać po kawałku ciasta (u mnie po 20 g) i formować w dłoniach kule. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Lekko spłaszczyć, a następnie za pomocą kryształowego kieliszka odcisnąć wzór na powierzchni ciastka. Delikatnie oderwać kieliszek.
Piec przez 10-12 minut. Pozostawić do wystygnięcia.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/03/ciasteczka-z-tahini.html