ßßß
Nie obchodzę Walentynek, a mimo to zrobiłam żelki w kształcie serc. Bo, w sumie, czemu nie? Może ktoś skorzysta z pomysłu.Składniki na 12 serduszek (po 10 ml):3 pełne łyżki żelatyny3 łyżki zimnej wodysok wyciśnięty z połowy cytryny1/3 szklanki gęstego, nasyconego soku owocowego lub syropu (u mnie domowy sok z aronii)silikonowa foremkaodrobina oleju, do wysmarowaniaŻelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie dokładnie rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać sok z cytryny oraz sok owocowy i wszystko razem wymieszać. Wszystkiego płynu powinno być 120 ml (pół szklanki). Przecedzić przez sitko do naczynia z dzióbkiem. Foremki natłuścić bardzo oszczędnie olejem i napełnić płynem.Wstawić do lodówki do stężenia. Żelki będą gotowe już po 10-15 minutach.Życzę smacznego!


Udział w akcjach kulinarnych: