Wykonanie

Nie obchodzę Walentynek, a mimo to zrobiłam żelki w kształcie
serc. Bo, w
sumie,
czemu nie? Może ktoś skorzysta z pomysłu.Składniki na 12 serduszek (po 10 ml):3 pełne łyżki
żelatyny3 łyżki zimnej
wodysok wyciśnięty z połowy
cytryny1/3 szklanki gęstego, nasyconego
soku owocowego lub
syropu (u mnie domowy sok z aronii)silikonowa foremkaodrobina
oleju, do wysmarowania
Żelatynę zalać zimną
wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie dokładnie rozpuścić nad kąpielą
wodną. Dodać
sok z cytryny oraz
sok owocowy i wszystko razem wymieszać. Wszystkiego płynu powinno być 120 ml (pół szklanki). Przecedzić przez sitko do naczynia z dzióbkiem. Foremki natłuścić bardzo oszczędnie
olejem i napełnić płynem.Wstawić do lodówki do stężenia. Żelki będą gotowe już po 10-15 minutach.Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: