Wykonanie

Galette to rodzaj tarty "dla leniwych". Sposób jej wykonania jest bardzo prosty, a rustykalny wygląd stanowi dodatkową zaletę. Do zrobienia mojej wersji galette użyłam kilku rodzajów
mąki, by ciasto było inne niż zwykle, a do wypełnienia użyłam
jabłek oraz
owoców aronii.Inspiracja: Inspiring the everyday .Składniki na 3 mini tarty:Ciasto:1/2 szklanki
mąki gryczanej1/2 szklanki
mąki z
amarantusa1/4 szklanki
mąki jaglanej1/4 szklanki
mąki ryżowej1 i 1/2 łyżki
cukru trzcinowego1/2 łyżeczki
soli110 g zimnego
masła, pokrojonego na kawałki1 duże
jajkook. 1/3 szklanki
śmietany kremówki2-3 łyżki zimnej
wody, opcjonalnieW malakserze połączyć wszystkie rodzaje
mąki,
cukier i
sól. Dodać zimne
masło i zmiksować na "mokry piach". Następnie dodać
jajko i
śmietanę. Miksować 10-15 sekund. Jeżeli ciasto jest zbyt zwarte, dodać zimną
wodę. Zagnieść w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.Wypełnienie:3
jabłka ze skórką, pokrojone na cienkie plasterki1/4 szklanki aronii (można również użyć
żurawiny), posiekanej1 i 1/2 łyżki
cukru trzcinowego2 łyżeczki
soku z cytryny1 łyżeczka
skórki z cytryny2 łyżki
marmolady pomarańczowej1 roztrzepane
jajko, do posmarowania
cukier trzcinowy, do posypaniaWszystkie składniki (poza aronią, by nie zabarwiła
jabłek) wymieszać i odłożyć na 5 minut, by
owoce puściły sok.Montaż i pieczenie galette:Piekarnik rozgrzać do 180°C.Ciasto podzielić na 3 części i uformować w kulki. Każdą rozwałkować na kawałku pergaminu na placek o średnicy ok. 20 cm. Można to zrobić również dłońmi, po prostu rozpłaszczyć placek delikatnie palcami, formując okrągły kształt. Rozwałkowany placek wraz z pergaminem odwrócić górą do dołu i położyć na stolnicy bardzo oszczędnie wysypaną
mąką. Delikatnie odkleić papier. Na środku ułożyć plasterki
jabłek i posypać
owocami aronii, pozostawiając 3 cm wolnego ciasta od brzegu. Następnie wywinąć brzegi ciasta na wierzch, pozostawiając otwarty środek. Trzeba to robić bardzo ostrożnie, by nie przerwać ciasta.Tak przygotowane tarty przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Posmarować roztrzepanym
jajkiem, oprószyć
cukrem trzcinowym i piec 25-30 minut na złoty kolor.Gdy galette wystygną, podgrzać
marmoladę w garnuszku, i posmarować
owoce, by ładnie błyszczały.Życzę smacznego!


