ßßß Cookit - przepis na Piernikowe bajaderki

Piernikowe bajaderki

nazwa

Wykonanie

Bajaderki to świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta i bakalii. W połączeniu z odrobinką alkoholu tworzy smaczną całość. Mnie zostało trochę piernika.
Składniki na ok. 15 sztuk:
230 g zmielonego w malakserze lub pokruszonego piernika
200-230 g serka mascarpone
dowolne orzechy podprażone na suchej patelni, ilość według gustu
ulubione bakalie w dowolnej ilości
3-4 łyżki rumu
2,5 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej
kolorowe posypki
posiekane pistacje
Piernikowe okruszki wymieszać z serkiem. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodać więcej mascarpone. Następnie wmieszać orzechy, bakalie oraz rum. Dobrze wyrobić, a następnie schłodzić masę w lodówce.
Formować w dłoniach kule, odkładać na pergamin. Ponownie schłodzić w lodówce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na widelcu zanurzać słodkie kule w płynnej czekoladzie, otrząsnąć jej nadmiar i odkładać na pergamin. Przed zaschnięciem czekolady ozdobić bajaderki posypkami lub siekanymi orzechami.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/12/piernikowe-bajaderki.html