Wykonanie

Bajaderki to świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta i
bakalii. W połączeniu z odrobinką
alkoholu tworzy smaczną całość. Mnie zostało trochę piernika.Składniki na ok. 15 sztuk:230 g zmielonego w malakserze lub pokruszonego piernika200-230 g
serka mascarponedowolne
orzechy podprażone na suchej patelni, ilość według gustuulubione
bakalie w dowolnej ilości3-4 łyżki
rumu2,5 tabliczki
czekolady deserowej lub gorzkiejkolorowe posypkiposiekane
pistacjePiernikowe okruszki wymieszać z
serkiem. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodać więcej
mascarpone. Następnie wmieszać
orzechy,
bakalie oraz
rum. Dobrze wyrobić, a następnie schłodzić masę w lodówce.Formować w dłoniach kule, odkładać na pergamin. Ponownie schłodzić w lodówce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Na widelcu zanurzać słodkie kule w płynnej
czekoladzie, otrząsnąć jej nadmiar i odkładać na pergamin. Przed zaschnięciem
czekolady ozdobić bajaderki posypkami lub siekanymi
orzechami.Życzę smacznego!


