ßßß
Bajaderki to świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta i bakalii. W połączeniu z odrobinką alkoholu tworzy smaczną całość. Mnie zostało trochę piernika.Składniki na ok. 15 sztuk:230 g zmielonego w malakserze lub pokruszonego piernika200-230 g serka mascarponedowolne orzechy podprażone na suchej patelni, ilość według gustuulubione bakalie w dowolnej ilości3-4 łyżki rumu2,5 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiejkolorowe posypkiposiekane pistacjePiernikowe okruszki wymieszać z serkiem. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodać więcej mascarpone. Następnie wmieszać orzechy, bakalie oraz rum. Dobrze wyrobić, a następnie schłodzić masę w lodówce.Formować w dłoniach kule, odkładać na pergamin. Ponownie schłodzić w lodówce.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na widelcu zanurzać słodkie kule w płynnej czekoladzie, otrząsnąć jej nadmiar i odkładać na pergamin. Przed zaschnięciem czekolady ozdobić bajaderki posypkami lub siekanymi orzechami.Życzę smacznego!

