ßßß
Deser ten kumuluje w jednym miejscu wszystkie świąteczne smaki. Pierniczkowy spód współgra z cytrusowym piegowatym serniczkiem, a całości dopełniają cząstki mandarynek wykąpane w korzennym syropie.Składniki na 5-6 porcji:Pierniczkowy spód:ok. 130 g twardych pierniczków lub ciastek korzennych50 g roztopionego masłaPierniczki wrzucić do malaksera i rozkruszyć. Dodać masło i zmiksować, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku.Rozdzielić pomiędzy szklanki, odrobinę dociskając pierniczkowe drobiny do dna. Odstawić do lodówki.Cytrusowo-makowa masa serowa:1 kg gładkiego sera z wiaderka1/2 szklanki cukru pudrusok z połowy cytryny2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego3 łyżeczki żelatyny1/2 szklanki śmietany kremówki2 łyżki suchego makuŚmietankę podgrzać delikatnie, dodać żelatynę i mieszać do momentu, aż dobrze się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia, mieszając od czasu do czasu, by nie stężała.Ser zmiksować z cukrem pudrem, sokiem z cytryny oraz ekstraktem. Następnie cały czas miksując wlewać cienkim strumieniem śmietanę z żelatyną. Na koniec wmieszać mak.Gotową masą napełnić szprycę z okrągłą końcówkę (lub foliowy woreczek z odciętym rogiem) i napełnić szklanki, wyciskając ser na pierniczkowe spody. Wstawić do lodówki.Korzenne mandarynki:5-7 mandarynek (najlepiej bez pestek), obranych i podzielonych na cząstkiok. 4 łyżki syropu korzennegoróżowy pieprz, do dekoracjiSyrop podgrzać w garnku, dodać cząstki mandarynek. Delikatnie wymieszać, by wszystkie owoce pokryły się korzenną miksturą.Jeżeli nie macie do dyspozycji gotowego syropu korzennego, można go szybko przyrządzić gotując pół szklanki wody z korzenną przyprawą do piernika do momentu, aż mikstura zgęstnieje.Gotowe mandarynki wyłożyć na warstwę sernika. Wierzch posypać roztartym w moździerzu różowym pieprzem.Schłodzić w lodówce.Życzę smacznego!

