Wykonanie
Deser ten kumuluje w jednym miejscu wszystkie świąteczne smaki. Pierniczkowy spód współgra z
cytrusowym piegowatym serniczkiem, a całości dopełniają cząstki
mandarynek wykąpane w korzennym
syropie.Składniki na 5-6 porcji:Pierniczkowy spód:ok. 130 g twardych pierniczków lub
ciastek korzennych50 g roztopionego
masłaPierniczki wrzucić do malaksera i rozkruszyć. Dodać
masło i zmiksować, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku.Rozdzielić pomiędzy szklanki, odrobinę dociskając pierniczkowe drobiny do dna. Odstawić do lodówki.
Cytrusowo-makowa masa serowa:1 kg gładkiego
sera z wiaderka1/2 szklanki
cukru pudrusok z połowy
cytryny2 łyżeczki ekstraktu
cytrynowego3 łyżeczki
żelatyny1/2 szklanki
śmietany kremówki2 łyżki suchego
makuŚmietankę podgrzać delikatnie, dodać
żelatynę i mieszać do momentu, aż dobrze się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia, mieszając od czasu do czasu, by nie stężała.
Ser zmiksować z
cukrem pudrem,
sokiem z cytryny oraz ekstraktem. Następnie cały czas miksując wlewać cienkim strumieniem
śmietanę z
żelatyną. Na koniec wmieszać
mak.Gotową masą napełnić szprycę z okrągłą końcówkę (lub foliowy woreczek z odciętym
rogiem) i napełnić szklanki, wyciskając
ser na pierniczkowe
spody. Wstawić do lodówki.Korzenne
mandarynki:5-7
mandarynek (najlepiej bez pestek), obranych i podzielonych na cząstkiok. 4 łyżki
syropu korzennegoróżowy
pieprz, do dekoracji
Syrop podgrzać w garnku, dodać cząstki
mandarynek. Delikatnie wymieszać, by wszystkie
owoce pokryły się korzenną miksturą.Jeżeli nie macie do dyspozycji gotowego
syropu korzennego, można go szybko przyrządzić gotując pół szklanki
wody z
korzenną przyprawą do piernika do momentu, aż mikstura zgęstnieje.Gotowe
mandarynki wyłożyć na warstwę sernika. Wierzch posypać roztartym w moździerzu różowym
pieprzem.Schłodzić w lodówce.Życzę smacznego!