Wykonanie

Tym razem
czekoladowe makaroniki, swoim smakiem oraz dekoracją nawiązujące do zbliżających się Świąt. Obsypane złotymi gwiazdkami będą uroczym upominkiem pod choinkę. W każdym bądź razie ja byłabym z takiego prezentu bardzo zadowolona.Inspiracja: Dulce Delight .Składniki na 20-30 sztuk (już po złożeniu):
Czekoladowe makaroniki:110 g mielonych
migdałów (lub słupków
migdałowych, lub całych
migdałów bez skórek, wysuszonych w piekarniku)200 g
cukru pudru2 łyżki
kakao90 g
białek (z 3 jaj), odstanych w lodówce przez 2 dni40 g
cukru kryształuszczypta
soliMigdały oraz
cukier puder umieścić w kielichu blendera (ja robię to w takim). Zmielić dobrze składniki ze sobą. Wysypać na blachę wyłożoną pergaminem, rozłożyć równomiernie i podsuszyć w piekarniku przez 5-7 minut w temperaturze 150 °C. Pozostawić do wystygnięcia, a następnie przesiać do miski razem z
kakao i odstawić na bok.Przygotować dwie blachy (nie
mogę być zbyt grube, bo spód makaroników się nie dopiecze) i wyłożyć je folią silikonową (maty silikonowej nie stosowałam, więc nie wiem jak się zachowuje pod makaronikami). Od zwykłego papieru do pieczenia nie mogłam odkleić
ciasteczek, więc nie polecam. Przygotować również rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm.Odstane
białka (nie muszą być w temp. pokojowej, takie z lodówki lepiej się ubijają) umieścić w czystej i wytartej do sucha misie miksera. Posolić i zacząć miksować, stopniowo dosypując
cukier kryształ. Piana powinna być ubita na sztywno.Następnie dodać suche składniki i wymieszać za pomocą gumowej
łopatki, rozcierając masę o ścianki miski. Masa nie powinna być zbyt gęsta, bo wtedy się nie rozleje odpowiednio. Mieszana masa powinna opadać z
łopatki jak wstążka, wtedy jest dobra. Najlepiej zrobić próbę nabierając odrobinę masy na łyżkę i kładąc na talerzyk. Jeżeli masa rozleje się w czasie kilku sekund, oznacza, że jest prawidłowa.Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać
okręgi o średnicy ok. 1,5-2 cm w pewnych odstępach od siebie, mając na uwadze, że masa odrobinę się rozleje. Zapełnić obie blachy. Każdą z nich chwycić mocno i uderzyć kilka
razy o blat, jednocześnie obracając wokół własnej osi, by dyski ładnie się uformowały. Nie przejmować się, że wyglądają zbyt płasko,
ciasteczka urosną podczas pieczenia. Następnie obie blachy odstawić na godzinę do wyschnięcia. Po ich dotknięciu masa nie powinna się już kleić do palca.
Makaroniki piec w temperaturze ok. 140°C z termoobiegiem przez 10-15 minut. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, dopiero wtedy odkleić
makaroniki od folii. Połączyć w pary według wielkości.Korzenna masa kajmakowa:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego2 łyżki
masła1 łyżeczka domowej
przyprawy korzennej lub kupnej2 łyżeczki
kakao4 łyżki
śmietany kremówkiMleko skondensowane wlać do garnka z grubym dnem, dodać
masło,
przyprawę korzenną oraz
kakao i podgrzewać na wolnym ogniu. Dokładnie wymieszać, a gdy masa osiągnie temperaturę wrzenia dodać
śmietanę kremówkę i gotować do momentu, aż masa zgęstnieje. Potrwa to ok. 20-30 minut. W tym czasie masę trzeba ciągle mieszać, bo łatwo się przypala. Odstawić do całkowitego wystygnięcia, masa zgęstnieje jeszcze bardziej.W tym czasie można zająć się dekoracją.Dekoracja:1 łyżeczka
alkoholu lub ekstraktu
waniliowegozłoty barwnik w proszku lub złoty pyłek spożywczyjadalne confetti - złote gwiazdkipędzelek
Barwnik spożywczy lub pyłek rozpuścić w niewielkiej ilości
alkoholu.Na jednej połówce każdej pary makaroników malować różne wzory za pomocą pędzelka lub rozsmarować miksturę na całej powierzchni makaronika i posypać złotymi gwiazdkami. Odstawić do wyschnięcia.Wystudzoną masę kajmakową nałożyć łyżeczką na
migdałowe ciasteczko i przykryć udekorowaną drugą połówką. Schłodzić w lodówce.
Makaroniki są najlepsze na drugi dzień po przyrządzeniu. W lodówce można je przechowywać przez okres jednego tygodnia.Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych: