ßßß
Źródło: G-Free Foodie .Składniki na 2 duże porcje lub 4 mniejsze:1 szklanka śmietany kremówki 30 %2 łyżki brązowego cukru + 2 łyżki do karmelizacji2 łyżki cukru kryształu4 żółtka1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1/4 łyżeczki cynamonu1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 szklanki purée dyniowegoPiekarnik rozgrzać do temperatury 130°C. Na dnie dużej blachy rozłożyć ściereczkę, na niej ustawić remekiny. Zagotować wodę w czajniku.Wymieszać śmietanę, cukier brązowy oraz kryształ i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. W małej misce utrzeć żółtka na gładką masę. Do żółtek dolać połowę gorącej śmietanki, cały czas mieszając. Następnie masę jajeczną dodać do pozostałej w garnku śmietanki. Dodać wanilię, dynię, przyprawy i delikatnie wymieszać, by nie spienić masy. Przecedzić przez sitko i rozlać do przygotowanych pojemników. Do blachy wlać gorącą wodę, napełniając do połowy wysokości kokilek.Piec ok. 30 minut, aż deser się zetnie. Wystudzić i schłodzić w lodówce. Przed podaniem wierzch kremu posypać brązowym cukrem, potrząsnąć delikatnie, by cukier rozłożył się równomiernie i opalić za pomocą palnika cukierniczego. Następnie rozsypać jeszcze jedną porcję cukru i ponownie opalić. Od razu podawać.Jeżeli nie macie palnika można spróbować skarmelizować cukier wstawiając foremki z kremem na 2 minuty pod rozgrzany do 230-240°C grill w piekarniku. Jednak tej metody osobiście nie próbowałam, więc niestety nie mogę zagwarantować sukcesu.Życzę smacznego!

