Wykonanie

Dalej testuję
ciasto filo. Tym razem zawinęłam w nie
jabłka z
rodzynkami. Inspiracja pochodzi z książki Michela Roux "Ciasta pikantne i słodkie".Kupne
ciasto filo jest bardzo cieniutkie, więc od razu zaznaczam, że trzeba użyć dwóch płatów, mimo że autor książki używa tylko jednego.Składniki:2 płaty
ciasta filo100 g
rodzynek4
jabłka (najlepiej szare renety lub koksy)sok z połowy
cytryny60 g
cukru pudru1 łyżka mielonego
cynamonucukier puder do posypania
bita śmietana, do podania (opcjonalnie)
Rodzynki zalać wrzącą
wodą i pozostawić na 2 minuty. Osączyć i zahartować w zimnej wodzie. Ponownie osączyć (na ręczniku papierowym).
Jabłka obrać, podzielić na pół, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na plasterki grubości 2 mm. Umieścić w misce wraz z
sokiem z cytryny,
cukrem pudrem,
cynamonem i
rodzynkami. Delikatnie wymieszać, przykryć folią i odstawić na 10 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Rozłożyć oba płaty
ciasta filo jeden na drugim na ściereczce, krótszym
bokiem do siebie. Rozmieścić nadzienie równomiernie na całej powierzchni prostokąta (trzeba najpierw pozbyć się nadmiaru soku), zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca przy krawędziach. Zaczynając od bliższego
boku, zwinąć ciasto, nadając mu kształt wałka. Podczas zwijania lekko dociskać ciasto.Ostrożnie przenieść je na blachę do pieczenia i piec ok. 30 minut. Wystudzić, przełożyć na półmisek i posypać
cukrem pudrem.Kroić bardzo
ostrym ząbkowanym nożem na grube, ukośne plastry. Można podawać z
bitą śmietaną.Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: