ßßß
Dalej testuję ciasto filo. Tym razem zawinęłam w nie jabłka z rodzynkami. Inspiracja pochodzi z książki Michela Roux "Ciasta pikantne i słodkie".Kupne ciasto filo jest bardzo cieniutkie, więc od razu zaznaczam, że trzeba użyć dwóch płatów, mimo że autor książki używa tylko jednego.Składniki:2 płaty ciasta filo100 g rodzynek4 jabłka (najlepiej szare renety lub koksy)sok z połowy cytryny60 g cukru pudru1 łyżka mielonego cynamonucukier puder do posypaniabita śmietana, do podania (opcjonalnie)Rodzynki zalać wrzącą wodą i pozostawić na 2 minuty. Osączyć i zahartować w zimnej wodzie. Ponownie osączyć (na ręczniku papierowym). Jabłka obrać, podzielić na pół, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na plasterki grubości 2 mm. Umieścić w misce wraz z sokiem z cytryny, cukrem pudrem, cynamonem i rodzynkami. Delikatnie wymieszać, przykryć folią i odstawić na 10 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Rozłożyć oba płaty ciasta filo jeden na drugim na ściereczce, krótszym bokiem do siebie. Rozmieścić nadzienie równomiernie na całej powierzchni prostokąta (trzeba najpierw pozbyć się nadmiaru soku), zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca przy krawędziach. Zaczynając od bliższego boku, zwinąć ciasto, nadając mu kształt wałka. Podczas zwijania lekko dociskać ciasto.Ostrożnie przenieść je na blachę do pieczenia i piec ok. 30 minut. Wystudzić, przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.Kroić bardzo ostrym ząbkowanym nożem na grube, ukośne plastry. Można podawać z bitą śmietaną.Życzę smacznego!


Udział w akcjach kulinarnych: