Wykonanie
Znów coś dla ochłody, tym razem
lody bananowe. Te słynne
lody bananowe, które mój brat chętnie sobie przygotowywał całe lata temu i to chyba jedyna rzecz, jaką robił w kuchni :D Specjalnie dla szczęśliwców, którzy nigdy nie musieli bliżej zaznajomić się z terminem kaloria, dodałam ciemny sos
toffi.Składniki na 4-6 porcji:
Lody bananowe:200 g
bananów, obranych i pokrojonych na kawałkisok z połowy
cytryny75 g
cukru pudru3/4 szklanki
mleka3/4 szklanki
śmietany kremówkiBanany zblendować z
cukrem i
sokiem cytrynowym.
Bananowe purée wymieszać z
mlekiem oraz kremówką.Schłodzić masę w lodówce, po czym wlać do maszynki do
lodów i uruchomić ją na 30-35 minut, aż
lody będą zwarte, ale nadal kremowe. Przełożyć je do pojemnika, szczelnie zamknąć i zamrozić do chwili podania.
Lody można również przygotować bez maszynki do
lodów. W tym celu masę należy przelać do plastikowego pojemnika z przykrywką i schować do zamrażarki. W międzyczasie masę trzeba kilkukrotnie zmiksować (mniej więcej co pół godziny). Dzięki temu nie utworzą się kryształki
lodu, a masa będzie puszysta i kremowa.Ciemny sos
toffi:45 g
masła100 g ciemnego
cukru Muscovado1 łyżka
miodu50 ml
śmietany kremówkipłatki migdałowe do posypania, opcjonalnie
Masło,
cukier oraz
miód umieścić w rondlu z grubym dnem. Podgrzewać na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż
cukier się rozpuści i składniki połączą. Następnie wlać
śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewać, ale nie gotować! Przelać do sosjerki i od razu podawać. Sos z czasem robi się coraz bardziej gęsty.Sos można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez trzy dni. Przed użyciem włożyć pojemnik z sosem do ciepłej
wody, by nieco rozrzedzić jego konsystencję.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: