Wykonanie

W końcu je upiekłam! Puszyste drożdżówki z
rabarbarem z przepisu
Gin . Są niebezpiecznie smaczne i znikają ze stołu błyskawicznie.Przepis cytuję za moją koleżanką blogerką, wprowadzając kilka własnych zmian. Mianowicie użyłam
drożdży instant - nie trzeba wtedy robić zaczynu,
rabarbar zasypałam
cukrem waniliowym, a kruszonkę zrobiłam nieco inaczej - zalałam
mąkę gorącym tłuszczem, bo rozcieranie kruszonki z zimnym
masłem jakoś mi nie wychodzi.Składniki na 12 bułeczek:Ciasto:500 g
mąki pszennej1 opakowanie (7 g) suchych
drożdży instant1 szklanka ciepłego
mleka1
jajko55 g
cukru2 szczypty
soli50 g rozpuszczonego
masła, może być ciepłe
Mąkę przesiać do miski, wsypać
drożdże,
cukier oraz
sól, wbić
jajko i dolać połowę
mleka. Zagnieść ciasto, w trakcie dolewając drugą połowę ciepłego
mleka. Następnie stopniowo wlewać ciepłe
masło i wyrabiać ciasto, aż stanie się lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Aby przyspieszyć ten proces tym razem wstawiłam miskę z
ciastem do lekko nagrzanego (50°C) piekarnika i wyrastanie trwało krócej.W tym czasie przygotować nadzienie oraz kruszonkę.Nadzienie:450 g
rabarbaru1 opakowanie (32 g)
cukru waniliowegoRabarbar pokroić na małe kawałki. Zasypać
cukrem i odstawić na 30 minut.Kruszonka:75 g
mąki pszennej60 g
cukru60 g
masła, rozpuszczonego i gorącego1 łyżeczka mielonego
kardamonuMąkę wymieszać z
cukrem i
kardamonem, a następnie zalać gorącym
masłem. Wymieszać widelcem, a następnie rozetrzeć delikatnie palcami.Dodatkowo:3 łyżki
mlekaWyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną
mąką i zagnieść jeszcze raz. Podzielić na 12 części takiej samej wielkości. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, zachowując odstępy. Na każdym placuszku ułożyć porcję
rabarbaru, wciskając w ciasto. Posypać kruszonką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia (ja znów włożyłam do lekko nagrzanego piekarnika).Wyrośnięte bułeczki posmarować
mlekiem i piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych: