Wykonanie

Szarlotka w najlepszym i zarazem najprostszym wydaniu. Dużo
jabłek, cienka warstwa ciasta, wierzch delikatnie posypany tartymi
migdałami. Najsmaczniejsza podana na ciepło z
bitą śmietaną lub
lodami, ale na zimno też doskonała.Inspirowałam się przepisem Ewy Wachowicz, ale wprowadziłam kilka własnych zmian.Składniki na tortownicę o średnicy 21-25 cm (u mnie 21 cm):280 g
mąki pszennej120 g zimnego
masła120 g
cukru1
jajko2 łyżeczki
cukru waniliowegoszczypta
soliWszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować (lub posiekać na stolnicy). Zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować na placek o grubości ok. 0 , 5 cm i wyłożyć dno oraz wylepić boki tortownicy. Schować do lodówki.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.Dodatkowo:1 kg obranych
jabłek (u mnie 1,5 kg)
cynamon do smaku2 łyżki
bułki tartej3 łyżki
migdałów zmielonych razem ze skórkami (można użyć też
orzechów)
bita śmietana do podania
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, doprawić
cynamonem i wymieszać. Przełożyć na kruche ciasto. Można je wcześniej posypać
bułką tartą (wchłonie nadmiar soku). Wyrównać wierzch i posypać tartymi
migdałami lub
orzechami.Pozostałą część ciasta rozdrobnić i rozsypać na
jabłka (ja rozwałkowałam na cienki placek i z pomocą specjalnego radełka wycięłam wzorek).

Piec od 45 min do 1 godziny na złoty kolor. Podawać z
bitą śmietaną lub
lodami.Życzę smacznego!


