Wykonanie
Był już przepis na białą masę
cukrową, więc do kompletu dokładam instrukcję przygotowania kolorowego lukru plastycznego, wzbogaconą o zdjęcia krok po kroku. Masa powinna być elastyczna, żeby dało się nią pokryć tort. Wysycha bardzo szybko, więc koniecznie trzeba ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Foliowa torebka się nie nadaje.Składniki na
pokrycie jednego
tortu o średnicy ok. 21-23 cm:350-400 g
cukru pudru50 g glukozy w proszku2 łyżeczki
żelatyny5 łyżek zimnej
wodyaromat np.
pomarańczowy,
cytrynowy (opcjonalnie)
barwnik spożywczy (ja używam w proszku, w tym przypadku zieleń pistacjowa)Do małego garnka wsypać
żelatynę i zalać zimną
wodą. Gdy napęcznieje, dodać glukozę i podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści.Uwaga: masy nie można zagotować!1. W tym momencie można dodać już
barwnik spożywczy. Dobrze wymieszać. Ilość dodanego barwnika stopniuje intensywność koloru i zależy od indywidualnych potrzeb.
2. Do blendera wsypać 200 g
cukru pudru. Wlać kolorową masę (może być ciepła, ale nie gorąca).
3. Wymieszać.
4. Dodać kilka kropli aromatu.
5. Znów wymieszać.
6. Stolnicę wysypać
cukrem pudrem.
7. Przełożyć wymieszaną masę, pomagając sobie łyżką.
8. Posypać obficie
cukrem pudrem i zacząć zagniatanie. Stopniowo dodawać
cukier puder i dalej zagniatać, aż masa przestanie się kleić. Starać się nie dodać więcej niż 200 g
cukru pudru, bo masa przestanie być elastyczna i będzie się łamać.
9. Gotowe! Masę należy użyć natychmiast lub schować do szczelnie zamkniętego plastikowego pojemnika. Ta ilość masy wystarcza na
pokrycie całego
tortu o średnicy 21-23 cm, a i tak trochę masy zostaje i można ją wykorzystać do zrobienia np. liści.
Życzę powodzenia!