ßßß Cookit - przepis na Zupa krem ze świeżego ogórka

Zupa krem ze świeżego ogórka

nazwa

Wykonanie

Trochę to trwało, ale udało się:)
Kolejny filmik gotowy a w nim aż dwie, kulinarne propozycje!
Zapis przepisu wraz z określonymi wartościami odżywczymi wyliczonymi dzięki narzędziu na e-kcal poniżej:
Składniki:
2 średniej wielkości ogórki (ok. 400 g)
1 serek topiony śmietankowy (100 g)
1/2 cebuli (40 g)
2 kostki warzywne
3 łyżki mąki ryżowej (60g)
1 l wody
2 łyżki śmietany
koperek
groszek ptysiowy
W wersji z termomixem:
składniki oprócz śmietany, wody, koperku i groszku ptysiowego wkładamy do naczynia i miksujemy 5 sekund na obrotach 5
dodajemy wodę i gotujemy 10 minut w temp. 100 stopni na obrotach 4
dodajemy śmietanę i koperek, gotujemy jeszcze 1 minutę
podajemy z groszkiem ptysiowym
W wersji tradycyjnej:
ogórki ścieramy na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy
mąkę rozrabiamy z odrobiną zimnej wody i dolewamy do gotujacej się zupy, dodajemy serek topiony i kostki rosołowe
gotujemy 10 minut, pod koniec dodając śmietanę i posiekany koperek
podajemy z groszkiem ptysiowym
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/04/c-amelia-gotuje-zupa-ze-swiezego-ogorka.html