Wykonanie
Pozostając w tematyce sałatek dziś propozycja, która z powodzeniem uświetni wielkanocny stół!Nie tylko świeżo i kolorowo wygląda ale raczy nasze podniebienia wyjątkowym smakiem
szynki parmeńskiej, prażonych
ziaren słonecznika, soczystych
pomidorów, intrygujących ciemnych
oliwek i delikatnej
mozzarelli.Dziękuję!
Sałatka pysznie się sprawdza na wszystkich, domowych przyjęciach!
Składniki:1 szt mix
sałat100 gram
szynki parmeńskiej125 gram
mozzarelli250 gram
pomidorków koktailowych1 szt
ogórek100 gram ciemnych
oliwek (+ ewentualnie kilka sztuk zielonych)50 gram
słonecznik prażony0,5 szt
paprykasos (2 łyżki
oliwy z oliwek + 1 łyżka
octu winnego + ulubione suszone
zioła)Mix
sałat przekładamy do miski, dodajemy
pomidorki cherry (mogą być koktailowe),
oliwki,
mozzarellę (jeśli dysponujemy wersją w dużej kulce to kroimy ją na mniejsze kawałki),
ogórek pokrojony w kostkę,
paprykę w kostkę,
szynkę parmeńską pokrojoną w wąskie paski, całość mieszamy z przygotowanym sosem, posypujemy prażonymi
ziarnami słonecznika.