Wykonanie
Dziś krótka kulinarna wyprawa na południe Francji. Galette to rodzaj
ciasta francuskiego, wypełnionego słodkim lub słonym farszem. Jest charakterystycznym wypiekiem we francuskim regionie P érigord, który słynie z przysmaków wykorzystujących obficie w swoich recepturach
orzechy włoskie oraz świeże i
suszone śliwki. A na północy Francji podaje się tradycyjnie galette na święto
Trzech Króli - to galette des Rois, czyli ciasto
Trzech Króli.
SKŁADNIKI:100 g
cukru trzcinowego50 g
masła4 łyżki kremówki (30-36%)350 g posiekanych drobno
orzechów włoskich2
jajka1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
soku z cytrynycukier puder do dekoracjiCiasto:275 g
mąki150 g zimnego
masła100 g
cukru1 łyżeczka drobno startej
skórki cytrynowej1
jajkoWYKONANIE:Nadzienie: wsyp do rondelka
cukier trzcinowy, dodaj
masło i
śmietankę. Podgrzewaj składniki na małym ogniu, aż
cukier się rozpuści, po czym zdejmij z ognia i ostudź.Ciasto: przesiej
mąkę, po czym utrzyj ją w palcach z
masłem na masę przypominającą wyglądem i konsystencją
bułkę tartą. Dodaj
cukier,
skórkę z cytryny,
jajko i 1-2 łyżki
wody, a następnie wymieszaj całość na miękkie ciasto. Zawiń je w folię i chłodź 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkuj 2/3 ciasta i wyłóż nim dno oraz boki natłuszczonej i wysypanej
mąką tortownicy o średnicy około 20 cm.Drobno posiekaj
orzechy. Ubij
jajka, wymieszaj je z
cynamonem oraz
sokiem z cytryny i dodaj do ostudzonej masy cukrowej wraz z
orzechami. Nałóż nadzienie na ciasto w tortownicy. Rozwałkuj resztę ciasta, zwilż jego brzegi, ostrożnie przykryj nim nadzienie
orzechowe i dociśnij brzegi. Sprawdź, czy ciasto jest dobrze dociśnięte i nie ma w nim żadnych szczelin - inaczej podczas pieczenia wycieknie nadzienie. Na środku ciasta zrób nożem mały otwór. Ciasto piecz 50 minut w 180 °C. Odstaw w tortownicy do ostudzenia, a następnie oddziel boki ciasta od formy i wyjmij wypiek. Posyp deser
cukrem pudrem.
Bon appétit!Przepis pochodzi z książki Ciasta i
ciastka z kremem, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.