ßßß
 
            
         SKŁADNIKI:100 g cukru trzcinowego50 g masła4 łyżki kremówki (30-36%)350 g posiekanych drobno orzechów włoskich2 jajka1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki soku z cytrynycukier puder do dekoracjiCiasto:275 g mąki150 g zimnego masła100 g cukru1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej1 jajkoWYKONANIE:Nadzienie: wsyp do rondelka cukier trzcinowy, dodaj masło i śmietankę. Podgrzewaj składniki na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, po czym zdejmij z ognia i ostudź.Ciasto: przesiej mąkę, po czym utrzyj ją w palcach z masłem na masę przypominającą wyglądem i konsystencją bułkę tartą. Dodaj cukier, skórkę z cytryny, jajko i 1-2 łyżki wody, a następnie wymieszaj całość na miękkie ciasto. Zawiń je w folię i chłodź 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkuj 2/3 ciasta i wyłóż nim dno oraz boki natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o średnicy około 20 cm.Drobno posiekaj orzechy. Ubij jajka, wymieszaj je z cynamonem oraz sokiem z cytryny i dodaj do ostudzonej masy cukrowej wraz z orzechami. Nałóż nadzienie na ciasto w tortownicy. Rozwałkuj resztę ciasta, zwilż jego brzegi, ostrożnie przykryj nim nadzienie orzechowe i dociśnij brzegi. Sprawdź, czy ciasto jest dobrze dociśnięte i nie ma w nim żadnych szczelin - inaczej podczas pieczenia wycieknie nadzienie. Na środku ciasta zrób nożem mały otwór. Ciasto piecz 50 minut w 180 °C. Odstaw w tortownicy do ostudzenia, a następnie oddziel boki ciasta od formy i wyjmij wypiek. Posyp deser cukrem pudrem.
SKŁADNIKI:100 g cukru trzcinowego50 g masła4 łyżki kremówki (30-36%)350 g posiekanych drobno orzechów włoskich2 jajka1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki soku z cytrynycukier puder do dekoracjiCiasto:275 g mąki150 g zimnego masła100 g cukru1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej1 jajkoWYKONANIE:Nadzienie: wsyp do rondelka cukier trzcinowy, dodaj masło i śmietankę. Podgrzewaj składniki na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, po czym zdejmij z ognia i ostudź.Ciasto: przesiej mąkę, po czym utrzyj ją w palcach z masłem na masę przypominającą wyglądem i konsystencją bułkę tartą. Dodaj cukier, skórkę z cytryny, jajko i 1-2 łyżki wody, a następnie wymieszaj całość na miękkie ciasto. Zawiń je w folię i chłodź 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkuj 2/3 ciasta i wyłóż nim dno oraz boki natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o średnicy około 20 cm.Drobno posiekaj orzechy. Ubij jajka, wymieszaj je z cynamonem oraz sokiem z cytryny i dodaj do ostudzonej masy cukrowej wraz z orzechami. Nałóż nadzienie na ciasto w tortownicy. Rozwałkuj resztę ciasta, zwilż jego brzegi, ostrożnie przykryj nim nadzienie orzechowe i dociśnij brzegi. Sprawdź, czy ciasto jest dobrze dociśnięte i nie ma w nim żadnych szczelin - inaczej podczas pieczenia wycieknie nadzienie. Na środku ciasta zrób nożem mały otwór. Ciasto piecz 50 minut w 180 °C. Odstaw w tortownicy do ostudzenia, a następnie oddziel boki ciasta od formy i wyjmij wypiek. Posyp deser cukrem pudrem.

 Bon appétit!Przepis pochodzi z książki Ciasta i ciastka z kremem, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.
Bon appétit!Przepis pochodzi z książki Ciasta i ciastka z kremem, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.