Wykonanie
Na poprawę własnego humoru - podzielenie się z
Wami kolejnym udanym przepisem. To raport z dzisiejszego obiadu:) Danie naprawdę proste i w ostatecznej ocenie bardzo smaczne. Choć zamiast kotletów
schabowych następnym razem wybiorę
filet z kurczaka. Polecam i życzę smacznego!

SKŁADNIKI (na 4 porcje):4 kotlety
schabowe1 łyżka
margaryny200 g
żółtego sera150 g ulubionej
szynki1
pomidor1
jajko1 łyżka świeżego
rozmarynu lub
rozmaryn suszony (ja użyłam suszonego)
sól,
pieprzmasło do wysmarowania formyWYKONANIE:Kotlety opłukać pod bieżącą, zimną
wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć
pieprzem oraz
solą. Na dużej patelni roztopić
margarynę. Włożyć
mięso, smażyć po 6 minut z każdej strony.
Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Szynkę pokroić w drobną kostkę.
Pomidora obrać ze skórki - w tym celu najlepiej naciąć go na krzyż w miejscu, gdzie rosła szypułka i sparzyć we wrzątku około minuty - do momentu, aż nacięta skórka zacznie się odchylać. Obranego
pomidora pokroić w kostkę.
Rozmaryn posiekać. Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem. Piekarnik rozgrzać do 220 °C.
Ser wymieszać z
szynką,
pomidorem,
rozmarynem i
jajkiem, wszystko doprawić
solą i
pieprzem. Kotlety włożyć do naczynia, na
mięso wyłożyć przygotowaną masę. Kotlety zapiekać 15-20 minut. Od razu podawać. Ozdobić świeżym
rozmarynem.

Kotlety z "wkładką" przed wizytą w piekarniku;)


Danie gotowe! Jeszcze tylko trzeba je wyserwować:)

Smacznego!