Wykonanie
idealna propozycja na syte śniadanieDzisiejsz a niedziela rozpoczęta baaardzo leniwie. Spanie do późna, wylegiwanie się w łóżku jeszcze dłużej rozleniwiło nas niesamowicie. No ale w końcu trzeba było wstać. I pytanie z "rana" co by tu zjeść na śniadanko. Otwieram szafkę - brak
chleba. Sklep co prawda pod nosem, ale komu w leniwą niedziele chce się do niego iść ! Znalazłam jednak placki tortilli i obeszło się bez losowania ofiary, która zmuszona by była tyłek jednak ruszyć. Przypomniał mi się znaleziony kilka tygodni temu przepis na jakimś z blogów kulinarnych, gdzie jajecznica zawędrowała do placków tortilli i w ten właśnie sposób zmodyfikowana quesadilla pojawiła się na
stole, w wersji "to co mam w lodówce".Smacznie i naprawdę szybko.Sprawdzi się również na kolację :)

Składniki:3-4
jajka2 placki tortillipuszka
mieszanki meksykańskiej (zużyłam ok. 3/4)
ser żółtymała
cebulasól i
pieprzoliwa z oliwekkeczup /
majonez
Przygotowanie:Na jednej patelni lekko podsmażamy
cebulkę na
oliwie. Dodajemy
jajka, doprawiamy i robimy jajecznicę. Dodajemy
mieszankę meksykańską i zdejmujemy z ognia.Na dużej suchej patelni (ja użyłam grillowej) podgrzewamy chwilkę 2 placki tortilli z obu stron. Jeden z nich zostawiamy na patelni i układamy plasterki
sera. Nakładamy jajecznicę z warzywami, rozkładając ją równomiernie na placku. Na wierzch kładziemy znowu
ser i przykrywamy drugim plackiem. Smażymy na niedużym ogniu aż
ser się rozpuści, pilnując żeby nie spalić placków. Przy pomocy talerza odwracamy tortille na drugą stronę i smażymy chwilkę do zrumienienia. Ściągamy z ognia, na talerzu kroimy jak pizzę, na 4 lub więcej kawałków. Podajemy najlepiej z jakimś sosem.U nas z racji wyżej wspomnianej leniwej niedzieli, to i sosik był leniwy. Uproszczony sos 1000 wysp czyli
keczup +
majonez.Smacznego ! :)