Wykonanie

Chudy literat też czasami coś
jada, na przykład
Karkówkę. Ona tym razem także jest "chuda", bez przepychu zrobiona. Pasuje do swojego literata.Składniki:800 g
karkówki bez kości, pokrojonej w grube plastry1
cebula pokrojona w kostkę1
jabłko obrane i pokrojone w kostkę1/2 łyżeczki
kminkukilka łyżek
musztardymąka do panierowania2 łyżki
masła400 ml
bulionusól do smaku
olej do smażeniaPlastry
karkówki rozbić cienko tłuczkiem. Posmarować
musztardą z obu stron, składając każdy plaster na pół. Obtoczyć w
mące:

Na patelni rozgrzać sporą ilość
oleju, zrumienić
mięso z obu stron:


Dopiero po obsmażeniu posolić . Odłożyć na talerz, tłuszcz pozostały ze smażenia wylać.W rondlu z grubym dnem rozgrzać
masło i zeszklić na nim
cebulę. Dodać
jabłko i smażyć razem przez chwilę, mieszając:
Jabłko i
cebulę oprószyć łyżką
mąki, smażyć przez krótką chwilę mieszając. Zdjąć rondel z palnika, zalać zawartość wystudzonym
bulionem. Wymieszać. Doprawić
solą.

Dodać
kminek, zagotować.W sosie ułożyć
mięso:

Przykryć pokrywką i dusić na małej mocy palnika przez 40 minut.