ßßß Cookit - przepis na Karkówka Chudego Literata

Karkówka Chudego Literata

nazwa

Wykonanie

Chudy literat też czasami coś jada, na przykład Karkówkę. Ona tym razem także jest "chuda", bez przepychu zrobiona. Pasuje do swojego literata.
Składniki:
800 g karkówki bez kości, pokrojonej w grube plastry
1 cebula pokrojona w kostkę
1 jabłko obrane i pokrojone w kostkę
1/2 łyżeczki kminku
kilka łyżek musztardy
mąka do panierowania
2 łyżki masła
400 ml bulionu
sól do smaku
olej do smażenia
Plastry karkówki rozbić cienko tłuczkiem. Posmarować musztardą z obu stron, składając każdy plaster na pół. Obtoczyć w mące:
Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju, zrumienić mięso z obu stron:
Dopiero po obsmażeniu posolić . Odłożyć na talerz, tłuszcz pozostały ze smażenia wylać.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać jabłko i smażyć razem przez chwilę, mieszając:
Jabłko i cebulę oprószyć łyżką mąki, smażyć przez krótką chwilę mieszając. Zdjąć rondel z palnika, zalać zawartość wystudzonym bulionem. Wymieszać. Doprawić solą.
Dodać kminek, zagotować.
W sosie ułożyć mięso:
Przykryć pokrywką i dusić na małej mocy palnika przez 40 minut.
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2014/11/karkowka-chudego-literata.html