ßßß Cookit - przepis na Dobra Baba

Dobra Baba

nazwa

Wykonanie

Ma same zalety. Po pierwsze: jest ładna. Biała a zarazem rumiana. Po drugie: szybka i nieskomplikowana. Po trzecie: dobrze pachnie i smakuje.
Gdyby te zalety wydały się niewystarczające, to Dobra Baba jest oszczędna. Wiele przepisów wymaga użycia żółtek jaj z pominięciem białek. W ambitnej kuchni nic się nie marnuje. Należy to do dobrego obyczaju, autorzy książek kucharskich często zatem radzą, by pozostające białka zamrażać na potem. Potem można zrobić bezy. Jasne. Tyle, że masa bezowa nierzadko jest częścią przepisu wymagającego użycia również żółtek. W tej sytuacji należałoby te kiedyś zamrożone rozmrozić, zrobić bezy a świeże zamrozić w miejsce wcześniej rozmrożonych. W ten sposób nasz rezerwowy kapitał białek kurzych jaj pozostanie na niezmienionym poziomie. Jest też pewna szansa, że wraz z upływem czasu wzrośnie.
Tak się jednakże nie stanie, jeśli polubimy Dobrą Babę :
Składniki:
4 białka jaj
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki mleka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
olejek zapachowy lub cukier waniliowy
ewentualnie: trochę bakalii
Przepis dotyczy niedużej formy keksowej
Białka ubić z cukrem możliwie "na sztywno". Na przemian dodawać do nich małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pozostałe składniki (mleko i olej). Na końcu dodać bakalie. Przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 45 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone. Jeśli nie, podpiec jeszcze przez chwilę.
To tyle. O Babie . Dobranoc.
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2014/11/dobra-baba.html