Wykonanie
Zbliżają się Andrzejki, zaskocz swoich znajomych, przygotuj im pyszną kolację, w której główną rolę zagra... Tortilla.Ruszamy Ci Studencie z pomocą :)Cena: ok. 20zł / 4 porcjeCzas przygotowania: ok. 30min.
Skład (lista zakupów):
piersi kurczaka (ok. 4 00g);
kapusta pekińska (pół główki);
papryka (1 sztuka);
pomidor (1 sztuka);
majonez (ok. 100g);
przyprawa do gyrosa;
zioła prowansalskie;ciasto do tortilli.Rozkład jazdy:Zaczynamy od sosu, nic prostszego! Kilka łyżek
majonezu mieszamy w miseczce z
ziołami prowansalskimi. Następnie kroimy
paprykę i
pomidora w małe kosteczki (1-1,5cm).
Piersi z kurczaka również kroimy w podobnej wielkości kosteczki i przyprawiamy
przyprawą do gyrosa.
Kapustę szatkujemy w cienkie i krótkie paseczki.
Mięso smażymy na patelni na minimalnej ilości
oleju aż do zarumienienia. Po usmażeniu
mięsa na patelni, przekładamy je do miseczki. Na rozgrzanej patelni rozkładamy gotowe ciasto i delikatnie podsmażamy. Podsmażone ciasto przekładamy na talerz, a na jego powierzchni rozsmarowujemy sos. Ciepłe
mięso wraz z
papryką,
pomidorem i poszatkowaną
kapustą rozkładamy na cieście.
Ciasto zwijamy w rulon ściskając farsz wewnątrz. Aby farsz nie „uciekł”, końcówki ciasta należy zagnieść do środka. Takie ruloniki odkładamy na patelnię i jeszcze raz podsmażamy aż ciasto się zarumieni.Ostatnim krokiem jest przełożenie gotowych tortilli na talerze i delektowanie się nimi… mmm:)