Wykonanie
Nadchodzi Halloween - amerykańskie święto, które zdobywa coraz większą popularność także i u nas. Niektórzy stanowczo sprzeciwiają się kultywowaniu tej tradycji, a inni z chęcią ją podłapują. My niezależnie od tego postanowiłyśmy podzielić się z
Wami halloween'owym przepisem na
dżem z dyni. Zwłaszcza, że w jesiennym sezonie dyń jest pod dostatkiem, a samo warzywo jest niedocenionym, niskokalorycznym źródłem wielu witamin, błonnika i beta-karotenu.Czas: ok. 45min.Koszt: minimalny ok.6zł*na jednym z poznańskich targów udało się nam znaleźć średniej wielkości
dynie o wadze 2 kg już za 4 zł! wystarczy dobrze poszukać ;)Trudność: prosty
Składniki:
dyniacynamonkwasek
cytrynowy lub połówka
cytrynycukier i
sól1.Ścinamy wierzch dyni
ostrym nożem i wydrążamy łyżką miąższ. Pokrojoną na duże kawałki
dynię, obieramy ze skórki, a następnie kroimy na małe cząstki2.Rozgotowujemy w garnku z małą ilością
wody. Jeśli będzie za dużo soku to trochę odlewamy, dosypujemy
cukru, kwasku cytrynowego/
sok z cytryny, szczyptę
cynamonu i
soli według własnego smaku3.Gorący
dżem przekładamy do czystych słoików i odwracamy do góry dnem, aż do wystygnięcia.
Pyszny do smarowania naleśników lub z ugotowanym
ryżem.