Wykonanie
            
Nadchodzi Halloween - amerykańskie święto, które zdobywa coraz większą popularność także i u nas. Niektórzy stanowczo sprzeciwiają się kultywowaniu tej tradycji, a inni z chęcią ją podłapują. My niezależnie od tego postanowiłyśmy podzielić się z 
Wami halloween'owym przepisem na 
dżem z dyni. Zwłaszcza, że w jesiennym sezonie dyń jest pod dostatkiem, a samo warzywo jest niedocenionym, niskokalorycznym źródłem wielu witamin, błonnika i beta-karotenu.Czas: ok. 45min.Koszt: minimalny ok.6zł*na jednym z poznańskich targów udało się nam znaleźć średniej wielkości 
dynie o wadze 2 kg już za 4 zł! wystarczy dobrze poszukać ;)Trudność: prosty

Składniki:
dyniacynamonkwasek 
cytrynowy lub połówka 
cytrynycukier i 
sól1.Ścinamy wierzch dyni 
ostrym nożem i wydrążamy łyżką miąższ. Pokrojoną na duże kawałki 
dynię, obieramy ze skórki, a następnie kroimy na małe cząstki2.Rozgotowujemy w garnku z małą ilością 
wody. Jeśli będzie za dużo soku to trochę odlewamy, dosypujemy 
cukru, kwasku cytrynowego/ 
sok z cytryny, szczyptę 
cynamonu i 
soli według własnego smaku3.Gorący 
dżem przekładamy do czystych słoików i odwracamy do góry dnem, aż do wystygnięcia.

Pyszny do smarowania naleśników lub z ugotowanym 
ryżem.
