Wykonanie
Piegowaty wieniec, to ciasto w kropki, ten z dodatkiem
maku. Bardzo delikatne, puszyste i elegancko wyglądające :) Do tego polane karmelem, a właściwie
krówką i posypane kolorowymi
bakaliami po prostu kusi by je skonsumować . Polecam.

Składniki:1 szklanka
białek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 kostki
masła (250g)100 ml
mleka2 łyżki suchego
makuKarmel:1/2 szklanki
cukru1/8 kostki
masła o wadze 250g2-3 łyżki
wody4 łyżki słodkiej
śmietanki 30%Dekoracja:kolorowe kandyzowane
owoceWykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami
cukier. Obie
mąki przesiewam z
proszkiem do pieczenia i łączę z pianą z
białek delikatnie mieszając.
Masło rozpuszczam, przestudzę i dodaję do ciasta, następnie dolewam letnie
mleko na końcu wsypuję suchy
mak i wszystko szybko ze sobą mieszam. Ciasto przekładam do foremki do wieńca i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę do suchego patyczka. Upieczone odstawiam do wystygnięcia. Zimne wyjmuję z foremki.Na patelni rozpuszczam
cukier, gdy zaczyna się karmelizować, dolewam
wodę i podgrzewam prze chwilę by ładnie ściemniał. Zdejmuję z palnika, dodaję
masło i
śmietankę i mieszam aż połączą się z karmelem. Przestudzoną masą smaruję wierzch wieńca. Całość posypuję kandyzowanymi
owocami i odstawiam.