ßßß Cookit - przepis na Piegowaty wieniec

Piegowaty wieniec

nazwa

Wykonanie

Piegowaty wieniec, to ciasto w kropki, ten z dodatkiem maku. Bardzo delikatne, puszyste i elegancko wyglądające :) Do tego polane karmelem, a właściwie krówką i posypane kolorowymi bakaliami po prostu kusi by je skonsumować . Polecam.
Składniki:
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła (250g)
100 ml mleka
2 łyżki suchego maku
Karmel:
1/2 szklanki cukru
1/8 kostki masła o wadze 250g
2-3 łyżki wody
4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
Dekoracja:
kolorowe kandyzowane owoce
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i łączę z pianą z białek delikatnie mieszając. Masło rozpuszczam, przestudzę i dodaję do ciasta, następnie dolewam letnie mleko na końcu wsypuję suchy mak i wszystko szybko ze sobą mieszam. Ciasto przekładam do foremki do wieńca i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę do suchego patyczka. Upieczone odstawiam do wystygnięcia. Zimne wyjmuję z foremki.
Na patelni rozpuszczam cukier, gdy zaczyna się karmelizować, dolewam wodę i podgrzewam prze chwilę by ładnie ściemniał. Zdejmuję z palnika, dodaję masło i śmietankę i mieszam aż połączą się z karmelem. Przestudzoną masą smaruję wierzch wieńca. Całość posypuję kandyzowanymi owocami i odstawiam.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2015/06/piegowaty-wieniec.html