ßßß Cookit - przepis na Babka białkowa z polewą karmelową

Babka białkowa z polewą karmelową

nazwa

Wykonanie

W oryginale była białkowo-makowa, ale z braku maku zostały białka. A i tak wyszła bardzo dobra w smaku i mignęła się dosłownie w kilka chwil.
Składniki:
1 szklanka białek (ok 8 sztuk)
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
100 ml mleka
rodzynki
Karmel:
7 łyżek cukru
2 łyżki zimnej wody
1/2 kostki masła
120 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Masło rozpuszczam na patelni i odstawiam aby przestygło. Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i po trochu dosypuję do masy białkowej. Na końcu wlewam chłodne masło, mleko oraz rodzynki. Formę do babki smaruję masłem, posypuję mąką i wykładam moje ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 40 min.
Cukier na karmel wsypuję do rondelka z grubym dnem, wlewam dwie łyżki wody i podgrzewam na średnim gazie od czasu do czasu potrząsając rondelkiem ( nie mieszam łyżką.)aż cukier nabierze złotego koloru. Gdy cały cukier skarmelizuje się zestawiam z ognia, wlewam śmietankę i wrzucam masło pokrojone w kostkę. Energicznie mieszam, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Studzę i polewam upieczoną i przestudzoną babkę.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/03/babka-biakowa-z-polewa-karmelowa.html