Wykonanie
To ciasto jest pyszne, chyba nie trzeba nikogo o tym przekonywać, choć wizualnie na to nie wygląda.
Biszkopt, masa z
serka mascarpone, czy może być lepsze połączenie? Jak dla mojej familii to nie!!! Uwielbiają wszyscy bez wyjątku, dlatego i ja Wam polecam ten niezwykle smaczny deser :)

Składniki:6
jajek12 łyżek
cukru3 łyżki
maki pszennejMasa:500 g
serka mascarpone4
jajka1/2 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowegoDo nasączenia:1 szklanka mocnej
kawy2-3 łyżki
likieru amarettoDo posypania:
kakaoWykonanie:
Białka ubija na sztywno dodaję po jednym
żółtku i po dwie łyżki
cukru.
Make przesiewam i dodaję do masy jajecznej zmniejszając obroty miksera na drugi stopień.Blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto
biszkoptowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C-180°C na 30-35 min.Upieczony wyjmuję, studzę i kroję na trzy blaty.
Żółtka ucieram z
cukrem i
cukrem waniliowym na parze, aż będą białe, zdejmuję i miksuję do ochłodzenia masy. Dodaję
serek mascarpone i ewentualnie ubite
białka, jeśli masa ma być bardziej delikatna.Blaty nasączam
kawą z
likierem i przekładam masą
serową.Wierzch również smaruję masą
serową i oprószam
kakao.Całość schładzam w lodówce przez noc.