ßßß
Składniki:4 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru wanilinowego3 żółtka1 szklanka cukru pudru3 łyżki śmietany3/4 kostki masłaMasa makowa:2 szklanki maku5 jaj1 szklanka cukru pudru1 łyżka kakao1 szklanka bakaliiolejek migdałowyWykonanie:Mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy mieszam razem. Schłodzone masło ścieram na tarce bezpośrednio do ciasta. Żółtka ucieram z cukrem pudrem i śmietaną i dodaję ciasta maślanego. Schładzam.Mak sparzam, mielę dwukrotnie, dodaję ubite białka, cukier puder, kakao, bakalie i olejek. Dokładnie mieszam.Ciasto dzielę na dwie części, jedna rozwałkowuję na spód blaszki, na to wykładam masę makową, przykrywam pozostałym ciastem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 -30 min, az ciasto się zrumieni. Wyjmuje i studzę.