Wykonanie
Czy ze skwarek można upiec
ciastka ??? A można, można i to jeszcze jakie!!! Delikatne, niezwykle kruche, po prostu idealne.Na przepis ten trafiłam przeglądając mój "wiekowy" zeszyt w poszukiwaniu przepisu na święta i od razu przypomniałam sobie jak smakowały, po mimo upływu, naprawdę, wielu, wielu lat:) Czytając przepis cofnęłam się w czasie do lat dzieciństwa i oczami wyobraźni zobaczyłam moją babcię i mamę krzątające się po kuchni, ech, dawne czasy, ale bardzo miłe :)A teraz wracam do czasów obecnych i proponuję Wam przepyszne, przypominające trochę
ciasto francuskie ciasteczka ze skwarek

Składniki:2 szklanki
mąki pszennej15 dag skwarek3/4 szklanki
cukru pudru3
żółtka1/2 szklanki
mleka2 pełne łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru wanilinowegoLukier:1/2 szklanki
cukru pudru3 łyżki
mleka2-3 łyżki
soku z cytrynycynamonWykonanie:Skwarki przepuszczam przez maszynkę do
mięsa,

dodaję do tej masy 1 szklankę
mąki.
Potem wbijam
żółtka i dodaję
cukier puder wymieszany z
cukrem wanilinowym i
proszkiem do pieczenia.

Na końcu wlewam
mleko i dokładnie wszystko mieszam.

Jeżeli
ciasteczka mają być z maszynki, to masę należny przełożyć i wyciskać
ciasteczka na blaszkę.Jeżeli zaś macie zamiar robić
ciasteczka wykrawane foremką, należny dosypać drugą szklankę
mąki, szybko zagnieść ciasto, przełożyć na blat podsypany
mąką i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykroić
ciastka, ułożyć na blasze

i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-12 min. Po tym czasie wyjąć, gorące przełożyć na deseczkę.Składniki na
lukier zmiksować, polukrować wierzch
ciasteczek i posypać odrobiną
cynamonu.