ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka ze skwarek

Ciasteczka ze skwarek

nazwa

Wykonanie

Czy ze skwarek można upiec ciastka ??? A można, można i to jeszcze jakie!!! Delikatne, niezwykle kruche, po prostu idealne.
Na przepis ten trafiłam przeglądając mój "wiekowy" zeszyt w poszukiwaniu przepisu na święta i od razu przypomniałam sobie jak smakowały, po mimo upływu, naprawdę, wielu, wielu lat:) Czytając przepis cofnęłam się w czasie do lat dzieciństwa i oczami wyobraźni zobaczyłam moją babcię i mamę krzątające się po kuchni, ech, dawne czasy, ale bardzo miłe :)
A teraz wracam do czasów obecnych i proponuję Wam przepyszne, przypominające trochę ciasto francuskie ciasteczka ze skwarek
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
15 dag skwarek
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1/2 szklanki mleka
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki mleka
2-3 łyżki soku z cytryny
cynamon
Wykonanie:
Skwarki przepuszczam przez maszynkę do mięsa,
dodaję do tej masy 1 szklankę mąki. Potem wbijam żółtka i dodaję cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia.
Na końcu wlewam mleko i dokładnie wszystko mieszam.
Jeżeli ciasteczka mają być z maszynki, to masę należny przełożyć i wyciskać ciasteczka na blaszkę.
Jeżeli zaś macie zamiar robić ciasteczka wykrawane foremką, należny dosypać drugą szklankę mąki, szybko zagnieść ciasto, przełożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykroić ciastka, ułożyć na blasze
i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-12 min. Po tym czasie wyjąć, gorące przełożyć na deseczkę.
Składniki na lukier zmiksować, polukrować wierzch ciasteczek i posypać odrobiną cynamonu.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2014/11/ciastka-ze-skwarek.html