Wykonanie
Kolejna moja propozycja na sernik, tym razem z dodatkiem sosu
miętowego. Mega rozkosz dla podniebienia i nawet mój mąż, który nie przepada za smakiem
mięty, zajadał się tym sernikiem, aż miło było popatrzeć. Dzieciaki zaś były zachwycone. Polecam !!!

Składniki:600 gram półtłustego
twarogu (3 kostki, każda po 200 gram)6 jaj3/4 szklanki
cukru1 łyżka
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
miodu1 suchy
wafelSos
miętowy:2 łyżki świeżej
mięty1
zielona galaretka1/8 kostki
masła2 łyżeczki
mąkisok z 1/2
cytrynycukier do smakuWykonanie:Miksuję
twaróg dosypując po trochu
cukier, aż masa będzie gładka. Dodaję po jednym
jajku i przesiewam obie
mąki do masy serowej. Na końcu dolewam
miód. Wszystko razem wymieszam i przekładam ciasto do tortownicy o śr 24 cm wyłożonej suchym
waflem. wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190'C na 30 minut. Upieczone zostawiam w zamkniętym piekarniku na następne 30 minut, wyjmuję i studzę.
Miętę zaparzam w 1/2 szklanki wrzątku, odcedzam na sicie,
wywar miętowy doprawiam
cukrem i
sokiem z cytryny.
Masło rozpuszczam na patelni, dodaję
mąkę i lekko zasmażam. Rozprowadzam
wywarem , dolewam około 1-1 1/2 szklanki wrzątku, wsypuję
galaretkę i podgrzewam ,aż
żelatyna się rozpuści.Sernik kroję na 12 części, układam na talerzykach i polewam sosem
miętowym.