ßßß
Składniki:600 gram półtłustego twarogu (3 kostki, każda po 200 gram)6 jaj3/4 szklanki cukru1 łyżka mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki miodu1 suchy wafelSos miętowy:2 łyżki świeżej mięty1 zielona galaretka1/8 kostki masła2 łyżeczki mąkisok z 1/2 cytrynycukier do smakuWykonanie:Miksuję twaróg dosypując po trochu cukier, aż masa będzie gładka. Dodaję po jednym jajku i przesiewam obie mąki do masy serowej. Na końcu dolewam miód. Wszystko razem wymieszam i przekładam ciasto do tortownicy o śr 24 cm wyłożonej suchym waflem. wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190'C na 30 minut. Upieczone zostawiam w zamkniętym piekarniku na następne 30 minut, wyjmuję i studzę.Miętę zaparzam w 1/2 szklanki wrzątku, odcedzam na sicie, wywar miętowy doprawiam cukrem i sokiem z cytryny. Masło rozpuszczam na patelni, dodaję mąkę i lekko zasmażam. Rozprowadzam wywarem , dolewam około 1-1 1/2 szklanki wrzątku, wsypuję galaretkę i podgrzewam ,aż żelatyna się rozpuści.Sernik kroję na 12 części, układam na talerzykach i polewam sosem miętowym.