Wykonanie
Znalazłam niedawno przepis na ptasie mleczko, ale troszkę inny, ponieważ ten deser robi się z samych
jajek. Nie byłam zbytnio do niego przekonana, ale postanowiłam go wypróbować. Trochę obawiałam się, że być może nie jest to najlepszy pomysł, lecz ciekawość to pierwszy stopień do piekła. I oczywiście nie mogłam oprzeć się pokusie. Tak więc po wielu wahaniach, poddałam się i zrobiłam ten pyszny deser. Delikatny i puszysty. Polecam, naprawdę świetny
Składniki:6
jajek2 szklanki
cukru2 łyżki
żelatyny1 szklanka
mlekasok z 1
cytrynycukier waniliowy1 łyżka
kakaoWykonanie:5
żółtek, 1
jajko i szklankę
cukru ubić na parze.Dodać
kakao i wymieszać.
Żelatynę moczyć w
mleku 10 min, podgrzać do rozpuszczenia i podzielić na dwie części. Do masy
żółtkowej wlać pierwszą część
żelatyny, wymieszać i wylać do wąskiej blaszki, wyłożonej papierem lub folią , następnie schłodzić w lodówce, aż stężeje. W tym czasie ubić
białka z pozostałym
cukrem i
cukrem waniliowym na sztywną pianę, dodać
sok z cytryny oraz pozostałą
żelatynę. Biała masę wylać na zastygła masę
czekoladową i ponownie schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia pianki. Ptasie mleczko wyłożyć na deskę i kroić
ostrym nożem zmoczonym w gorącej wodzie.