ßßß
Kruche ciasto:30 dag mąki pszennej15 dag masła2-3 łyżki cukru pudru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia4 żółtkaMus jagodowy:1 szklanka jagód2 łyżki cukru1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnychBeza:4 białka1-2 łyżki cukruWykonanie:Żółtka ucieram z cukrem, dodaję porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki masła i wszystko razem zagniatam.Gotowe rozwałkowuję na placek.
Średniej wielkości tortownicę wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję masłem i posypuję bułka tartą. Do tak przygotowanej tortownicy wkładam ciasto, nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 10 min.
W tym czasie umyte i przebrane jagody miksuję z cukrem i mieszam z suchą galaretką. Białka ubijam na sztywną pianę dodając cukier.
Mus wykładam na podpieczone ciasto,
przykrywam ubitymi białkami i ponownie wstawiam do piekarnika na 30-35 min.