ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z musem jagodowym i bezą

Kruche ciasto z musem jagodowym i bezą

nazwa

Wykonanie

W końcu doczekałam się moich jagód. No, może nie zupełnie moich bo leśnych, lecz tak pysznych, że nie można się im oprzeć. Litrę jagód podzieliłam na dwie porcje. Z jednej zrobiłam pierogi z jagodami, zaś z reszty- pyszne ciasto z musem. Wspaniałe, chrupiące ciasto, mus i beza to poezja smaku i aromatu. Polecam!!!
Kruche ciasto:
30 dag mąki pszennej
15 dag masła
2-3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
Mus jagodowy:
1 szklanka jagód
2 łyżki cukru
1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych
Beza:
4 białka
1-2 łyżki cukru
Wykonanie:
Żółtka ucieram z cukrem, dodaję porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki masła i wszystko razem zagniatam.Gotowe rozwałkowuję na placek.
Średniej wielkości tortownicę wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję masłem i posypuję bułka tartą. Do tak przygotowanej tortownicy wkładam ciasto, nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 10 min.
W tym czasie umyte i przebrane jagody miksuję z cukrem i mieszam z suchą galaretką. Białka ubijam na sztywną pianę dodając cukier.
Mus wykładam na podpieczone ciasto,
przykrywam ubitymi białkami i ponownie wstawiam do piekarnika na 30-35 min.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/07/kruche-ciasto-z-musem-jagodowym-i-beza.html