Wykonanie
Ostatki zbliżają się wielkimi krokami, jak karnawał to karnawał i dlatego proponuję Wam oponki
serowe. Szczerze
powiem, że nigdy jakoś nie miałam okazji ich robić.Zawsze obawiałam się, ze nie wyjdą takie mięciutki i delikatne jak te, które robiła moja sąsiadka. No, cóż , chyba moje obawy były płonne. Cała rodzina była zachwycona delikatnością ciasta. Moje pierwsze w życiu i na pewno nie ostatnie:) Polecam wszystkim strachajłom:)
Składniki:1 szklanka
mąki1 kostka
białego sera1/2 kostki
masła1
jajko4 łyżki
cukru1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaolej do smażenia
cukier do obtaczaniaWykonanie:Wszystkie składniki wrzucam do miski i mieszam na początku mikserem,
potem zagniatam rękoma, podsypując ciasto od czasu do czasu. Rozwałkowuję na grubość ok 1/2 cm i wykrawam szklanką kółka. Na środku większych krążków wycinam kieliszkiem mniejsze kółeczka.
Pozostałe ciasto ponownie zagniatam i tak do wykończenia ciasta.
Olej rozgrzewam i na gorący wrzucam moje oponki.
Zarumienione odwracam na drugą stronę
i po chwili wyjmuję na papier do odsączenia. Na końcu obtaczam w cukrze z obu stron i układam na talerzu.