Wykonanie
Jest to moja wersja tego popularnego
sosu sałatkowego. Dzięki nucie
cytryny sałatki zyskują bogatszy smak.Składniki
- 6 łyżek
oliwy lub
oleju- 6 łyżek
wody- 3 łyżeczki
suszonego koperku- 2 łyżeczki
ziół prowansalskich- ½ łyżeczki suszonej
natki pietruszki- ½ łyżeczki suszonego
szczypiorku- ½ łyżeczki
soku z cytryny-
sól,
pieprzDrogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął na reklamę zamieszczoną poniżej. Dla Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas.Z góry dziękuję.WykonanieSuche składniki wymieszać, dodać oliwę/olej,
wodę oraz
sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej emulsji. Doprawić
solą i
pieprzem. Odstawić na ok. godzinę aby sos „przeszedł” aromatem wszystkich
ziół.Uwaga – sprawdzona rada1)jest to tzw. wersja całoroczna tegoż sosu. Latem lub jeśli posiadamy własną doniczkową uprawę, koniecznie korzystajmy z dobrodziejstw świeżych
ziół2)jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dodać łyżkę oliwy/oleju oraz
wodyŻyczę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku .Komentarze oraz
lajki mile widziane :)Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :)