ßßß

Składniki na 4os.:Sałata rukola - pół opakowaniaPół gruszkiGarść czarnych oliwek2 łyżki ziaren słonecznika2 łyżki ziaren dyni5 suszonych pomidorówKilka suszonych śliwek4 plastry wędzonej szynki szwarcwaldzkiejKilka cieniutkich plastrów twardego sera - DziugasGarść grzanek2 łyżki octu balsamicznegoPrzygotowanie:
Oliwki kroimy na pół. Suszone pomidory i suszone śliwki kroimy w kostkę na mniejsze kawałki.
Gruszkę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Szynkę szwarcwaldzką układamy na papierze do pieczenia i podpiekamy w piekarniku.
Następnie na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły.
Sałatę wykładamy do dużej miski sałatkowej.
Do sałaty dokładamy pokrojone oliwki, suszone pomidory, suszone śliwki, po wystudzeniu - ziarna słonecznika i dyni, oraz porwaną na mniejsze kawałki podpieczoną szynkę.Twardy ser dziugas kroimy w cienkie płatki.

Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, a tuż przed podaniem polewamy octem balsamicznym.
