ßßß Cookit - przepis na Sałatka nicejska.

Sałatka nicejska.

nazwa

Wykonanie

Ilu kucharzy, tyle wersji. Danie podawane na tak wiele sposobów, że sama nie wiem jak wygląda oryginał.
Moja sałatka to czysta klasyka. Tak jak Francja.
Ważne żeby produkty były wysokiej jakości, podane w eleganckiej oprawie i towarzystwie dobrego wina.
I bagietki.
Dużą rolę gra też sos. Gęsty, intensywny, idealnie dopasowany.
(przepis na 4 osoby)
250 g roszponki *
200 g zielonej fasolki
250 g tuńczyka z kawałkach **
garść suszonych pomidorów
czarne oliwki
4 ekologiczne jajka (ugotowane na twardo)
Sos:
ok 100 ml oliwy
łyżeczka musztardy dijon
łyżeczka miodu
sok z cytryny
sól, pieprz
zioła prowansalskie
świeży rozmaryn
szczypta czerwonej słodkiej papryki oraz kurkumy
Wymieszać aż powstanie gęsta emulsja. Polewać zaraz przed podaniem .
* Tak, nareszcie jest na nią sezon: ) Jesienią jest zdecydowanie najlepsza !
** W sosie własnym! I nie może być rozdrobniony.
Ten i inne moje przepisy znajdziecie na www.mojalodówka.pl
Wpisujecie, co macie w lodówce, a oni wyszykują co możecie z tego zrobić : ) Proste i przyjemne : )
xoxo
<3
Miłego poniedziałku ; )
Źródło:http://perfectmelt.blogspot.com/2012/10/klasyka-saatka-nicejska-z-perfekcyjnym.html