ßßß

Noworoczne smakołyki .
przepis na około 30 sztuk1 szklanka mleka2 szklanki mąki pszennej3 łyżki cukru2 łyżki cukru waniliowego2 jajka szczypta soli2 łyżeczki drożdży w proszku albo 1/3 drożdży w kostce
DODATKOWO3 jabłkaolej do smażeniacukier puder do posypania racuszków


Mleko rozgrzewamy do temperatury 36 stopni , tak aby nie parzyło w palce następnie dodajemy wszystkie składniki i ucieramy rózgą około 5-8 minut by napowietrzyć ciasto , następnie dodajemy pokrojone w centymetrowe kawałki jabłka -mieszamy delikatnie łyżką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia obsypując z wierzchu mąką .Racuszki smażymy na rozgrzanym oleju- tak do zanurzenia ich do połowy - z dwóch stron nakładając na patelnie małą łyżeczką . Odsączamy z nadmiaru oleju na papierze i obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego