Wykonanie
Noworoczne smakołyki .
przepis na około 30 sztuk1 szklanka
mleka2 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
cukru2 łyżki
cukru waniliowego2
jajka szczypta
soli2 łyżeczki
drożdży w proszku albo 1/3
drożdży w kostceDODATKOWO3
jabłkaolej do smażenia
cukier puder do posypania racuszków
Mleko rozgrzewamy do temperatury 36 stopni , tak aby nie parzyło w palce następnie dodajemy wszystkie składniki i ucieramy rózgą około 5-8 minut by napowietrzyć ciasto , następnie dodajemy pokrojone w centymetrowe kawałki
jabłka -mieszamy delikatnie łyżką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia obsypując z wierzchu
mąką .Racuszki smażymy na rozgrzanym
oleju- tak do zanurzenia ich do połowy - z dwóch stron nakładając na patelnie małą łyżeczką . Odsączamy z nadmiaru
oleju na papierze i obsypujemy
cukrem pudrem.
Smacznego