Wykonanie
W odwiedzinach była u mnie siostra i przywiozła ze sobą własne wypieki.
Ciasteczka amarantusowe, tak pyszne,że zniknęły z talerza w jednej chwili.
Amarantus jest zbożem o wielu wspaniałych właściowościach także
ciasteczka są niezwykle zdrowe. Przepis banalny, przygotowanie bardzo szybkie, doznania smakowe bezcenne. Polecamy!SKŁADNIKI:0,5 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
mąki kukurydzianej1,5 szklanki
amarantusa ekspondowanego0,5 łyżeczki
sody0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5
banana1 paczka
żurawiny0,5 paczki
płatków migdałowych3,5 łyżki
miodu1 łyżeczka
cukru waniliowego40 g
masłaszczypta
soli1
jajoSiostra zmiksowała:
cukier waniliowy,
jajo, stopione
masło,
miód oraz rozgniecionego
banana. Do tak przygotowanej masy dodała wcześniej połączone pozostałe składniki, a więc dwie
mąki,
amarantusa,
sodę,
proszek do pieczenia,
żurawinę i
płatki migdałowe.Tak przygotowane ciasto nakładała siostra łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekła w 180 st. C około 10 minut.