ßßß
Z zeszytu mojej mamy...Na 5-6 słoiczków 0 , 5 litra:4 kg ogórków zielonych szklarniowych ( mogą być także polne, jednak preferuję te pierwsze).3 szklanki wody1 szklanka octułyżka stołowa soli1 szklanka cukrupęczek natki z selerapęczek natki z pietruszkiłodygi suszonego kopru ( może być też świeży) z kwiatostanamiWykonanie:Ogórki umyć, obrać ze skórki. Przeciąż na 4 części wzdłuż. Wyciąć gniazda nasienne. Jeżeli słoiczki są dość niskie, paseczki przeciąć na pół.
Na dno każdego słoiczka wkładać po listku selera, dwa listki pietruszki i około 10 cm łodygi kopru z kwiatostanem lub jego częścią. Na to układać ciasno płaty ogórków, wzdłuż słoika.Przygotować zalewę. Wszystkie składniki tj. ocet, woda, sól, cukier zagotować. Zalać słoiczki do pełna, szczelnie zakręcić. Pasteryzować 5 minut.Smacznego :)Czekam na Wasze opinie.