ßßß
Przepis na dużą tradycyjną formę prostokątną (około 25x36cm) - ciasto dość niskie, można użyć mniejszej ilości herbatników i mniejszej formy.Składniki:herbatniki na 3 warstwy, około 75 sztuksłoiczek dżemu z czarnej porzeczki - około 400 ml10 bezpaczka migdałów w płatkach - 100 głyżka masła na krem:3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka2 łyżki cukrucukier waniliowy (1 opakowanie)kostka masła (temperatura pokojowa) - 200 gram500 ml mlekaWykonanie:Krem:Szklankę mleka wstawić w garnuszku na palnik, dodać cukier i zagotować. Drugie 250 ml mleka natomiast zmiksować z mąkami i żółtkami, dodać do gotującego się mleka, mieszać do zagotowania i zgęstnięcia. Odstawić do wystygnięcia.Masło utrzeć z cukrem waniliowym, następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać chłodną już masę stale miksując.Ciasto:Z kremu odłożyć 3-4 łyżki (tyle by wystarczyło pokryć cienką warstwą wierzch ciasta), pozostały podzielić na 2 równe części. Bezy pokruszyć. Migdały zarumienić na patelni ( z dodatkiem łyżki masła).Układać warstwowo według kolejności:1 warstwa herbatnikówpołowa kremupołowa dżemu2 warstwa herbatnikówdruga część kremudruga połowa dżemutrzecia warstwa herbatników3 łyżki kremupokruszone bezymigdałyGotowe!Smacznego, pozdrawiam cieplutko :)