Wykonanie
Kolacja Walentynkowa. Niektórzy lubią wyjść wieczorem z domu, inni zaś spędzają wieczór w domu z partnerem, jeszcze inni bojkotują. Każdy ma swój sposób. Ja dziś mam propozycję dla tych, którzy chcą go spędzić w domu. Przepis przyda się zarówno Jej jak i Jemu. Proponuje francuskie Quiche (czyt. kicz) z
brokułami. Pomogę w doborze
wina. Bo
wino w Walentynki do kolacji być musi a przynajmniej warto o nim pomyśleć.

Kolacja ciepła, smaczna. Można przygotować Quiche kilka godzin przed i tylko podgrzać. Można zrobić je bezpośrednio przed. Danie jest łatwe. Farsz w Quiche (w odróżnieniu do tart) jest zawsze wytrawny a
sos jest na bazie
śmietany i jaj. Dla mnie super pomysł - chciałabym by mój mąż mi coś takiego upiekł na kolacje :)Składniki: na ciasto:20 dag
mąki pszennej10 dag
masłaszczypta
soli50 ml
wody na farsz:pół
brokuła200 ml gęstej
śmietany 12%4-5 jaj
sól i
pieprz jako
przyprawy1 ząbek
czosnkuser żółty 10 dag
cebula 1 sztuka (średniej wielkości)
bazylia suszona - łyżeczka, lub kilka gałązek świeżejWykonanie:Składniki na ciasto umieścić w naczyniu, zagnieść ze sobą na gładką masę. Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. Formę do tart wyłożyć równo
ciastem (po brzegi). Ciasto zapiekać na dwa
razy - pierwszy raz by je upiec, drugi raz by upiec farsz. Tak więc wstawiamy blaszkę z
ciastem na około 20 minut do nagrzanego piekarnika, ciasto powinno odejść od brzegów formy. Pieczemy w temperaturze 180 - 200 stopni (piekarnik elektryczny/gazowy) na środkowej półce.W tym czasie przygotować masę jajeczno -
śmietanową.
Brokuła wrzucić na wrzątek, gotować 4 minuty. Od warzywa odciąć ładne różyczki. W misie miksera umieścić wszystkie składniki poza
brokułami, czyli: pokrojoną w kosteczkę
cebulkę, przeciśnięty przez prasę ząbek
czosnku, starty na tarce o grubych oczkach
żółty ser,
jaja,
śmietanę,
bazylię oraz
pieprz i
sól ( do smaku wg. uznania). Zmiksować na jednolitą masę.Wyjąć ciasto z piekarnika, zrobić to bardzo szybko i ostrożnie. Wylać masę na ciasto, ułożyć
brokuły i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut. Zapiekamy na złoty kolor.Quiche podajemy już lekko przestygnięte, po około 10 minutach od wyjęcia z piekarnika. Masa jest zwarta, całość dobrze wyskakuje z formy, tak jak i dobrze się kroi (fot. nr 1).Do tego dania będzie pasować
czerwone wino pół wytrawne po wytrawne. Jednak sztuka dobierania
wina wcale nie jest tak prosta, jak to się wydaje na pierwszy rzut oka.
Wina różnią się niesamowicie.
Wino robione w ten sam sposób, ale w innej winiarni będzie smakować inaczej.Ja
wina lubię bardzo, od czasu do czasu. Ale właśnie to, że pijam je tylko od czasu do czasu sprawia, ze nie umiem ich tak właściwie dobrać, jakbym chciała. Dlatego przychodzę do Was z niesamowitym urządzeniem, tak właściwie ze sklepem internetowym - winiarnią Winezja.plTo co mnie w nim zauroczyło i to co powinno zauroczyć w nim Was oprócz przystępnych cen, dużego asortymentu (tylko tu znalazłam likierowane
wino), przydatnych opinii i bezpiecznej dostawy. Sklep oferuje bardzo proste, ale bardzo funkcjonalne urządzenie - zainstalowany jest tam program, który dobiera
wina do potraw, przygotowane przez eksperta . klik

I tak, wyszukiwarka win zaproponowała nam bardzo ciekawe propozycje, co lepsze - można poczytać opinie... Casa Girelli Fontella Cianti D.O.C.; Masi Campofiorin Ripasso Rosoo Del Veronese I.G.T ., Santa Carolina Premio Red Central Valley D.O; i wiele wiele innych...Jeżeli więc nawet nie zdecydujecie się na Quiche, to zapamiętajcie sobie ten sklep. U mnie pomoc nieoceniona, przy doborze nie tylko
wina do Quiche ale także do wielu innych dań.Z mojej strony to wszystko, życzę smacznego i cieplutko pozdrawiam :)
Kasia