Wykonanie
Dziś tak na szybko, wrzucam propozycje na
sałatkę. Ta
sałatka powinna przypaść do gustu wszystkim tym, którzy cenią sobie mocne smaki. Jest w niej coś, co sprawia że na prawdę wyróżnia się wśród pozostałych - nie jest mdła w smaku, nie jest specjalnie słodka. Jest zdecydowana i dla osób które cenią sobie oryginalność.Jeżeli chodzi o mnie, to tak średnio mi posmakowała, ale rodzina chwaliła - szczególnie ta męska część. Muszę tu zaznaczyć, ze dużo lepsza była na dzień kolejny - czyli po przegryzieniu się.
Składniki:2 puszki -
tuńczyk w zalewie własnej, lub w occie, jedna puszka po 170 g - skorzystałam z tej propozycji: klik
makaron ryżowy tzw.
łezki - jedno opakowanie (lub dwa woreczki
ryżu)mini
ogórki korniszony - słoiczek 400 ml
cebula perłowa marynowana - słoiczek. np. klikpuszka
kukurydzy konserwowej5 jajmały słoiczek
majonezusól i
pieprz do smakuWykonanie:
Makaron lub
ryż ugotować wg opisu podanego na opakowaniu. Zostawić do odsądzenia i wychłodzenia.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
Tuńczyka,
kukurydzę,
ogórki,
cebulkę odsączyć z zalewy. Zrobić to dość dokładnie. Większe sztuki
ogórka przekroić na pół, mniejsze pozostawić w całości. Można użyć zwykłych
korniszonów jednak te malutkie są po prostu ładniejsze :)Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu, doprawić do smaku
pieprzem i
solą. Na końcu dodać
majonez, dokładnie połączyć składniki za pomocą dużej łyżki.Schłodzić w lodówce, najlepiej przez kilka godzin.Smacznego, pozdrawiam cieplutko.
Kasia :)