ßßß Cookit - przepis na Sałatka z tuńczykiem na ostro.

Sałatka z tuńczykiem na ostro.

nazwa

Wykonanie

Dziś tak na szybko, wrzucam propozycje na sałatkę. Ta sałatka powinna przypaść do gustu wszystkim tym, którzy cenią sobie mocne smaki. Jest w niej coś, co sprawia że na prawdę wyróżnia się wśród pozostałych - nie jest mdła w smaku, nie jest specjalnie słodka. Jest zdecydowana i dla osób które cenią sobie oryginalność.
Jeżeli chodzi o mnie, to tak średnio mi posmakowała, ale rodzina chwaliła - szczególnie ta męska część. Muszę tu zaznaczyć, ze dużo lepsza była na dzień kolejny - czyli po przegryzieniu się.
Składniki:
2 puszki - tuńczyk w zalewie własnej, lub w occie, jedna puszka po 170 g - skorzystałam z tej propozycji: klik
makaron ryżowy tzw. łezki - jedno opakowanie (lub dwa woreczki ryżu)
mini ogórki korniszony - słoiczek 400 ml
cebula perłowa marynowana - słoiczek. np. klik
puszka kukurydzy konserwowej
5 jaj
mały słoiczek majonezu
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Makaron lub ryż ugotować wg opisu podanego na opakowaniu. Zostawić do odsądzenia i wychłodzenia. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
Tuńczyka, kukurydzę, ogórki, cebulkę odsączyć z zalewy. Zrobić to dość dokładnie. Większe sztuki ogórka przekroić na pół, mniejsze pozostawić w całości. Można użyć zwykłych korniszonów jednak te malutkie są po prostu ładniejsze :)
Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu, doprawić do smaku pieprzem i solą. Na końcu dodać majonez, dokładnie połączyć składniki za pomocą dużej łyżki.
Schłodzić w lodówce, najlepiej przez kilka godzin.
Smacznego, pozdrawiam cieplutko.
Kasia :)
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2015/01/saatka-z-tunczykiem-na-ostro.html