Wykonanie
Opis :
Sałatka nie urzeka swym wyglądem, ale jest smaczna i idealnie nadaje się do obiadu. Można do niej użyć zarówno ugotowanych
buraków jak i tych tartych ze słoika, które większość z nas ma w swej spiżarni. Mała wariacja na temat
buraczków pozwoli nam na odmienienie ich tradycyjnej wersji. Ja przeważnie wykorzystuję ten przepis, gdy zostanie mi końcówka
buraczków w słoiku, którą nie podzielę większego
grona.W
sałatce przeważa smak
słodyczy z lekkim akcentem kwasowości i
chrzanu.Polecam.Pochodzenie : przepis własnyIlość : ok. 4 porcjeSkładniki :2 średnie ugotowane buraki/proporcjonalna ilość
buraczków ze słoika (tych zaprawianych i tartych na grubej tarce)12 łyżek
kukurydzy (0,5 puszki)8
ogórków korniszonów (każdy wielkości palca)0,5 pęczka szczypiorku/0,5 małej
cebuli1 łyżeczka
chrzanu1 płaska łyżka
majonezu (opcjonalnie)
sólpieprzPrzygotowanie :Całe
buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę i włożyć do miski, w której będziemy mieszać
sałatkę./Buraczki ze słoika dodać do miski, w której będziemy mieszać
sałatkę.Dodać
kukurydzę.Dodać pokrojone w kostkę
korniszony.Dodać posiekany szczypiorek/cebulę.Dodać
chrzan.Dodać
majonez.Wymieszać.Doprawić
solą i
pieprzem.