ßßß
SKŁADNIKI na prostokątną typową blaszkę :400 ml nutelliduża paczka krakersów 200 g lub 1,5 bardzo dobrej bułki tartej0,7 kg białego sera (może być z pojemnika/wiaderka ale bardzo gęsty bez dodatków rozrzedzających - a jeżeli już macie rzadki to trzeba dodać żelatynę)1 op. cukru waniliowegośmietana kremówka 500 mlżelatyna spożywcza - 4 czubate łyżeczki2 galaretki o smaku owocówowoce - ilość wg uznaniaWYKONANIE:Nutellę o temperaturze pokojowej zmiksować z pokruszonymi ciastkami. Łyżką wykładać na blaszkę i uciskać by spód był zbity. Blaszki nie wykładamy niczym.Ser zmielić dwukrotnie. Zmiksować z cukrem waniliowym i wyłożyć na warstwę czekolady.Następnie ubić śmietanę kremówkę na bardzo sztywno, dodać tężejącą żelatynę ( 4 łyżeczki wody na 100 ml wody) przygotowana wg. opisu na opakowaniu. Wyłożyć na ser. Poukładać owoce.Galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej wody. Ostawić do wychłodzenia. Gdy zaczną gęstnieć wylać na bitą śmietanę. Ciasto schłodzić najlepiej przez noc.Ps. Czasem dodaję płatki migdałowe by oddzielić warstwę sera i śmietany.Życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam.Kasia Rzepecka ;)