Wykonanie
Kiedy zapowiadają się goście, a ja nie mam zbyt wiele czasu by wymyślać w kuchni, przygotowuje
kurczaka pieczonego w całości. Jest to
mięso które robi wrażenie na
stole a sam czas pracy nad nim to koło 15 minut.
Kurczak pieczę się sam, zaglądamy do niego tylko co jakiś czas i mamy chwilę na inne zajęcia np. przygotowanie stołu.

Składniki:- świeży
kurczak,- 2 duże
jabłka, fajnie by była to odmiana o twardszym miąższu,-
olej- kilka ziaren
pieprzu,
sól,
liść laurowy-
natka pietruszki - kilka gałązek-
słodka papryka (proszek)- łyżka
masłaWykonanie:
Kurczaka umyć, odciąć wystające kawałki skóry oraz szyjkę. Lotki skrzydeł związać z tyłu
kurczaka. Wnętrze natrzeć
papryką, posiekaną
natką,
masłem,
solą. Wrzucić
liść laurowy oraz kilka ziaren
pieprzu. Ja
daje około 10.
Jabłka pokroić na 8-10 części, usunąć gniazda nasienne. Część włożyć do środka, część pozostawić na później. Związać nóżki, wierzch posypać
solą, oraz
papryką po czym dokładnie nasmarować go
olejem. Ułożyć piersiami do góry na natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy bez przykrycia.Piec w temperaturze 160 stopni przez 1-1,5 godziny. Czas pieczenia jest zależny od wagi
mięsa. Przyjmuje się że 1 kg = 1 godzina. Jednak trzeba obserwować co jakiś czas, gdyż każdy piekarnik inaczej grzeje. Z termoobiegiem czas
pieczenia mięsa się skraca. Dla przykładu: mój 1,5 kg
kurczak upiekł się w 1 godzinę ( 160 stopni + termoobieg).
Kurczaka co jakiś czas polewać
olejem (co 15 minut) - jest to bardzo ważne jeżeli chcemy by
mięso było soczyste także w piersiach. Na około 15 minut przez końcem pieczenia wkładamy resztę
jabłek. Taki czas im wystarczy by się upiekły i nie spiekły :).Pozdrawiam.Jeżeli jesteś zainteresowany/a przepisami z bloga, możesz rozważyć obserwacje treści przez FB lub Google, one Ci przypomną o nowym wpisie!