ßßß
Składniki:- świeży kurczak,- 2 duże jabłka, fajnie by była to odmiana o twardszym miąższu,- olej- kilka ziaren pieprzu, sól, liść laurowy- natka pietruszki - kilka gałązek- słodka papryka (proszek)- łyżka masłaWykonanie:Kurczaka umyć, odciąć wystające kawałki skóry oraz szyjkę. Lotki skrzydeł związać z tyłu kurczaka. Wnętrze natrzeć papryką, posiekaną natką, masłem, solą. Wrzucić liść laurowy oraz kilka ziaren pieprzu. Ja daje około 10. Jabłka pokroić na 8-10 części, usunąć gniazda nasienne. Część włożyć do środka, część pozostawić na później. Związać nóżki, wierzch posypać solą, oraz papryką po czym dokładnie nasmarować go olejem. Ułożyć piersiami do góry na natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy bez przykrycia.Piec w temperaturze 160 stopni przez 1-1,5 godziny. Czas pieczenia jest zależny od wagi mięsa. Przyjmuje się że 1 kg = 1 godzina. Jednak trzeba obserwować co jakiś czas, gdyż każdy piekarnik inaczej grzeje. Z termoobiegiem czas pieczenia mięsa się skraca. Dla przykładu: mój 1,5 kg kurczak upiekł się w 1 godzinę ( 160 stopni + termoobieg).Kurczaka co jakiś czas polewać olejem (co 15 minut) - jest to bardzo ważne jeżeli chcemy by mięso było soczyste także w piersiach. Na około 15 minut przez końcem pieczenia wkładamy resztę jabłek. Taki czas im wystarczy by się upiekły i nie spiekły :).Pozdrawiam.Jeżeli jesteś zainteresowany/a przepisami z bloga, możesz rozważyć obserwacje treści przez FB lub Google, one Ci przypomną o nowym wpisie!