Wykonanie
Tą
sałatkę poznałam kiedyś przypadkiem w restauracji na rodzinnej imprezie. Smak urzekł mnie niasamowicie. Słodkie
winogrona przełamane warzywnym smakiem
brokuła i podkreślone
czerwoną cebulką. Trzy składniki a dosłownie niebo w gębie, do tego bardzo szybkie w wykonaniu. Spróbowałam odtworzyć i udało się :)
Sałatka z najlepszych, spokojnie może konkurować z gyrosem i innymi najbardziej lubianymi
sałatkami. Sądzę też, że dobrze sprawdzi się jako dodatek do
mięs z grilla. Na prawdę bardzo polecam!
Składniki :- 1 kg
brokułów- 0,5 czerwonego dojrzałego
winogrona- 2
czerwone cebulki- słoiczek
majonezu 200 ml (wg oryginalnego przepisu) lub
jogurt naturalnyDo sałatki bądą pasować także gotowane
jaja, jednak na pierwszy raz polecam wypróbować przepis bez nich.Wykonanie :
Winogrona umyć, przeciąć na pół, usunąć pestki.
Brokuła zblanszować z dodatkiem
soli przez około 5 minut, tak by był miękki ale tez spręzysty. Odciąć różyczki i wraz
winogronem ułożyć w naczyniu.
Cebulki pokroić drobno, lub na księżyce.Całość wymieszać łącząc z
majonezem lub
jogurtem.Można doprawić do smaku
pieprzem, jednak nie jest to konieczne.