Wykonanie
Hej hej!Jeśli weszliście na bloga z myślą o wywiadzie, niestety musicie poczekać do jutra o 18:00, bo zamieniłyśmy posty ze względu na pewne problemy.A co do
jajek, zajadałyśmy się dziś nimi na śniadanie... Zawsze kochałyśmy
jajko sadzone położone na toście, to jest jeszcze lepsze! Wygląda przepięknie, a jak smakuje! Idealne na leniwe niedzielne śniadanko.Jak pewnie widzicie na załączonym obrazku, mamy nowe "rekwizyty". Wczoraj byłyśmy je kupić w
Home and You, a nie obyło się bez naszej "psychiatryki".Mimi doszła do wniosku, że są trzy fazy szaleństwa zakupowego:1. Biorę wszystko jak leci! (bez względu na cenę)2. Zrezygnowanie- nic mi się nie podoba, odkładam wszystko.3. Faza oszczędzania. Biorę wszystko, co tanie. Bez względu na wygląd!Aż w końcu kupujemy to, co się nam najmniej podobało, a później żałujemy. No trudno, takie życie.Teraz czas na naszą najlepszą dietetyk
Magdę !
JAJKAJajka są produktem wzbudzającym wiele kontrowersji. Niezaprzeczalnym faktem jest, że zawierają wyjątkowo dużo cholesterolu, ale wbrew obiegowej opinii nie przyczyniają się do miażdżycy.Badania naukowe wskazują, że
jaja nie tylko nie pogarszają naszego profilu lipidowego, ale ze względu na zawartość fosfolipidów mogą go nawet poprawiać.Dlaczego warto jeść?zawierają pełnowartościowe
białko o bardzo dobrym składzie aminokwasowym – proporcje aminokwasów w
białku jaja kurzego są punktem odniesienia do oceny wartości biologicznej
białek innych produktów spożywczych.są źródłem witamin A, D, E, K, żelaza, fosforu, siarki, potasu, wapnia, magnezu .Bardziej kaloryczną częścią
jajka jest
żółtko, ale zawiera ono wiele „zdrowych” substancji, m. in. luteinę działającą ochronnie na oczy.Nie trzeba bać się
jajek, zachęcamy do spożywania ich wymiennie z
mięsem i
rybami.Do dzieła!Składniki:1
jajko2 kromki
żytniego chlebaszczypioreksólpieprzDodatkowo:porcja warzyw - ogórek/ pomidor/
paprykaodrobina oleju/
oliwykokilkaPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Każdą kromkę wałkujemy wałkiem - tak żeby wyeliminować pęcherzyki powietrza zawarte w
chlebie.Smarujemy odrobiną
oleju lub
oliwy kokilkę.Kładziemy kromkę na kromkę, ale na krzyż, a następnie wkładamy do kokilki.Rozbijamy
jajko do szklanki i wlewamy do kokilki. Przyprawiamy
solą i
pieprzem.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 - 20 minut do momentu, aż
białko się zetnie.Wyjmujemy z kokilki - najlepiej pomóc sobie nożem przy wyjmowaniu.Posypujemy
szczypiorkiem. Jemy w towarzystwie warzyw.Smacznego!A Ty, jak lubisz świętować leniwy,niedzielny poranek?Zapraszamy jutro na wywiad! Będzie bardzo ciekawa osoba...~M&M